facebook

«Мовні шпрехенфюрери»: як російська пропаганда відреагувала на український закон про мову

Утиски російської мови, «фашизм», «мовна диктатура» та навіть «мовні шпрехенфюрери» – це лише короткий набір штампів російської пропаганди. Бурхлива реакція російських шовіністів на обов’язковість обслуговування клієнтів українською в Україні була прогнозованою. Та втрачати пильність – не можна. Розберемо приклад російського випаду і чергових криків про утиски «російськомовних».

«СБУ подготовила группы атошников и радикалов для провокаций русскоязычного населения



». Такий заголовок придумали до новини про мовний закон у сумнозвісній групі «Сводкі от ополченія Навароссії». Звісно, жодних фактів про «підготовку провокацій» пропагандисти не навели. Почитати цей «витвір» можна за посиланням https://vk.com/strelkov_info?w=wall-57424472_295982. А тепер розберемо все по полицям.

«На Украине уже два дня как буйствует мовная инквизиция. Иллюзии русскоязычных граждан о том, что продавец обязан перейти на язык клиента, разбиваются о первый же поход в магазин. Тем более, что крупные торговые сети, такие как «Фоззи-групп», «Сильпо» и «Новус», уже провели инструктаж с персоналом и строго-настрого запретили продавцам и кассирам поддаваться на провокации с русским языком». Жодних фактів, про «інструктажі» в цій новині, знову ж, не навели. Та важливе інше. Мова обслуговування у приватному секторі, за замовчуванням, українська. Це передбачає закон. Але є «але». Продавцям та підприємцям ніхто не забороняє перейти на будь-яку іншу мову, якщо є таке прохання від клієнта. Тобто, закон не забороняє приватному бізнесу користуватися ні російською, ні польською, ні жодною іншою мовою. Просто перше привітання «Доброго дня» завжди звучатиме українською. Адже у Польщі Вам же не скажуть «Доброго дня» російською чи українською, правда ж? Йдемо далі.

«Многие так же рассказывают о том, как отказываются от покупок в магазинах и кафе, где их отказываются обслужить на русском языке. Однако, этого стихийного протеста явно надолго не хватит. Вопрос только, кто устанет раньше — мовные шпрехенфюреры или сломленные русскоязычные граждане. Ведь против них запущена государственная репрессивная машина, да и частный бизнес не желает страдать от штрафов и доносов. Поэтому будет гнать тех, кто готов и умеет общаться на русском языке, освобождая рабочие места для жителей западной Украины или мовных активистов». По-перше, «шпрехенфюрери» – це посилання на закоренілий штамп пропаганди про «фашистів». Мовляв, розмовляєш українською – значить нацист! Та насправді, ніякої репресивної машини не існує. Справді, адміністративні стягнення існують – у випадку, якщо підприємець відмовляється (!) обслуговувати клієнта українською на його прохання. І це все. То де ж тут порушення прав людини? Питання риторичне.

Читайте також:  «Слуги» хочуть вже 16 липня запустити процес тотальної русифікації української освіти

«А блогер Андрей Хорошун считает, что русский язык планомерно уничтожается с 1991 года, и ситуацию на Украине можно сравнить с предсмертной агонией: «У больного последняя стадия рака, а все решили обсудить, как он язык прикусил. Та пофиг уже на тот язык. В любом раскладе, возмущённый непримиримый русскоязычный шёпот слышен лишь из кухонь и соцсетей… И так — тихонечко звучит, учитывая, что слушать его никто не планирует года так с 91…», — резюмировал он.». Звісно, російська мова знищується зі здобуттям Україною Незалежності і припиненням гоніння на українську мову. Російська в Україні сьогодні звучить не тільки на кухні, і не тільки пошепки. Нею спілкуються на вулиці, на роботі, в громадському транспорті – усюди! Рекламні вивіски та оголошення на одній і тій же вулиці можна зустріти як українською, так і російською. І нікого це не хвилює. Крім російських агресорів, звісно ж.

«Мы можем сколько угодно бодриться, храбриться и хорохориться — это нам не поможет. Русский язык будет вытеснен с Украины, и это лишь вопрос времени, причём небольшого. Никакая народная самоорганизация (которой, кстати, нет) не может помешать организованной сверху системной работе государства. Украина избавится от русского языка, как и от других пережитков прошлого, вроде горячей воды, централизованной канализации или, скажем, нормального образования или медицины». Про пережитки минулого росіяни мають рацію. Тоталітарне, «совкове», імперське минуле залишиться в минулому. Стара медицина теж залишиться в минулому – реформа системи охорони здоров’я якраз триває. Щодо каналізації – то завдяки реформі децентралізації громади отримали вагомий фінансовий інструмент, аби оновити всі комунікації. І, насамкінець, якщо пов’язувати здобутки цивілізації з російською мовою, то все дуже сумно. На прикладі самої ж Росії весь світ переконується, що «русскій мір», особливо у глибинці – це тотальна розруха та деградація.

Читайте також:  “Теляча мова”. Омбудсмен відреагував на приниження україномовної продавчині в Одесі ВІДЕО

Тож не зважаймо на дешеву російську пропаганду і робимо свою справу. І все буде Україна!

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook