facebook

В Україні за тиждень стартує перший етап вакцинації від COVID-19: кого щепитимуть

В Україні вакцинація від коронавірусу має початися вже за тиждень. На першому з п’яти затверджених етапів щеплення зможуть отримати ті громадяни, які мають найвищий ризик інфікування або важкого перебігу COVID-19. 



Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на всеукраїнському форумі “Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді” 8 лютого в Києві.

Очільник МОЗ уточнив, що на кампанію з вакцинації від коронавірусу у державному бюджеті-2021 закладено понад 3,9 млрд грн.

“Вже за тиждень в Україні почнеться перший етап вакцинації громадян від COVID-19. Нам вдається вчасно почати процес вакцинації… Державним бюджетом на 2021 року передбачено загалом понад 3,9 млрд гривень на кампанію з вакцинації”, – сказав Максим Степанов.

Міністр також розповів, що на першому етапі вакцинації планується щепити орієнтовно до 370 тисяч українців. Це, як він нагадав, люди з високим ризиком зараження і ті, у кого може бути важкий перебіг хвороби.

До списку на першочергову вакцинацію належать:

працівники мобільних бригад вакцинації;
медпрацівники, лікарі та середній медичний персонал, які працюють з хворими на коронавірус;
працівники лабораторій, які досліджують аналізи на коронавірус;
працівники екстреної медичної допомоги;
персонал та особи, які живуть в інтернатах і будинках для літніх людей;
військові ООС.
Надалі, зокрема, на другому, третьому та четвертому етапі, згідно з дорожною картою, вакцинуватимуть людей, які входять до групи ризику за віком, професією або за станом здоров’я.

“Це все люди старші 60 років; люди, які мають супутні захворювання; працівники сфери освіти”, – додав голова МОЗ.

Нагадаємо, вакцинація від коронавірусу в Україні буде проводитися на двох платформах. Йдеться про пункти щеплень, а також мобільні бригади.

Планується, що у лютому Україна отримає 117 тисяч доз вакцини від коронавірусу Pfizer-BioNTech, а також протягом першого півріччя 2021 року – від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford. Щойно вакцина надійде в Україну, її розподілять між співробітниками лікарень, які працюють із пацієнтами з COVID-19.

Читайте також:  Загиблій кулеметниці Яні Червоній присвоєно орден Богдана Хмельницького

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.