facebook

В Україні готуються жорстко карати п’яних водіїв: коли старт

В Україні збираються серйозно посилити покарання за порушення правил дорожнього руху, зойкрема й за п’яне водіння. Передбачається, що водії, яких спіймають за кермом у такому стані, можуть отримати штраф до 51 тис. грн або до 12 років позбавлення волі.



Відповідний закон із усіма правками та нововведеннями щодо посилення ПДР від Міністерства внутрішніх справ (МВС) може з’явитися у Верховній Раді вже наступного пленарного тижня. Детальніше читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Як штрафуватимуть автомобілістів
У парламенті зареєстровані і вже пройшли перше читання проєкти законів №2694, 2695, 2696, 2697, частину з яких лобіює глава комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський (фракція “Слуга народу”). У Раду документи були подані “слугами” Олександром Бакумовим, Владленом Неклюдовим і В’ячеславом Медяником.

Перший блок змін у ПДР стосується автомобілістів і нових штрафів, основні з них:

розмова по телефону за кермом – 510 грн;

не пристебнутий ремінь – 510 грн, повторне порушення 680 грн;

немає номерного знака або він брудний (взагалі не видно) або без підсвічування – 510 грн;

відсутність мотошлема (для мотоциклістів) – 510 грн;

порушення правил стоянки, ненадання переваги в русі авто поліції, швидкої або аварійної служби з мигалками – 680 гривень;

порушення правил проїзду перехресть, зупинок громадського транспорту, використання світлових приладів, проїзд на заборонний сигнал – 510 гривень;

їзда за кермом автомобіля без прав – 1190 грн, а вже після позбавлення прав – 20 400 грн;

перевищення швидкості понад 50 км/на годину в населених пунктах – до 3400 грн.

Покарання п’яних водіїв – значні штрафи і в’язниця
Імовірно, уже наступного пленарного тижня парламентарі розглянуть два з вищезгаданих законопроєктів: №2697 і №2695, які розробив правоохоронний комітет ВРУ, а в першому читанні їх було ухвалено влітку 2020 року.

Читайте також:  Водіїв в Україні чекає сюрприз: в правах і техпаспорті з'явиться нова графа

Перший документ передбачає збільшення штрафів для пішоходів втричі. Наприклад, за порушення ПДР пішоходами або велосипедистами в нетверезому стані й ті, які призвели до створення аварійної обстановки – 510 грн, а за перехід дороги в недозволеному місці або на червоне світло світлофора – 255 грн.

У другому передбачено посилення покарання для водіїв, особливо тих, які були спіймані за кермом у п’яному вигляді. Розмір максимального штрафу пропонується збільшити до 51 тис. грн, а також ввести норму про можливість арешту порушника ПДР, якого двічі спіймали п’яним за кермом за останній рік.

Крім цього, поліцейські проводитимуть спеціальні рейди з 22:00 до 08:00, під час яких копи зможуть вибірково зупиняти водіїв для перевірки на стан алкогольного сп’яніння. Подібні рейди проводитимуться у святкові дні й наступного дня після вихідних.

Ще в законопроєкті №2695 прописано, що суд не зможе звільнити від відповідальності порушників, які зробили це вперше й покаялися.

Водночас пропонується скасувати норму про умовний термін і можливості взяти людину на поруки. Максимальний термін тюремного ув’язнення залишатиметься до 12 років.

У МВС стверджують, що посилення покарання пов’язане з ростом кількості ДТП останнім часом. Адже, за офіційними даними патрульної поліції, в Україні з 1 січня по 31 грудня 2020 року відбулося 168 107 аварій, у яких загинула 3541 особа.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.