facebook

В Україні скасували трудові книжки: як тепер одержати пенсію

В Україні замість паперових трудових книжок вступають в обіг електронні. Верховна Рада проголосувала в другому читанні законопроект, який вводить в дію систему електронних трудових книжок. Ця система дозволить призначати людям, які досягли певного віку, пенсію без їхнього особистого звернення до органів Пенсійного фонду.



Відомості про всіх клієнтів Пенсійного фонду, нинішніх і майбутніх, будуть міститися в електронному вигляді. Звідти можна буде отримати вичерпну інформацію про свій страховий стаж, заробітну плату, з якої сплачувалися страхові внески, а також про всі інші параметри, які необхідні для нарахування пенсії.

Усі ці відомості можна буде дізнатися, зареєструвавши свій особистий електронний кабінет у Пенсійному фонді. Звичайно, при бажанні можна особисто подати заяву про нарахування пенсії. Однак, якщо клієнт Пенсійного фонду з якоїсь причини цього не зробив, автоматична система “поклопочеться” за нього.

При цьому на перших порах, звичайно, можуть виникати якісь розбіжності між даними в електронній системі і даними в трудових книжках. Та й самі трудові можуть містити не повну інформацію про роботу.

Закон дає п’ять років на те, щоб привести усі наявні дані про роботу українців до єдиного знаменника.

Якщо в людини, яка досягла пенсійного віку, з якої-небудь причини бракує страхового стажу, їй мають про це повідомити з територіального органу ПФУ, а також повинні запропонувати їй подати документи, які допоможуть заповнити прогалини в стажі.

Закон був прийнятий у другому читанні 265 депутатами і вже набуває чинності.

Читайте також:  Мурашки по тілу: фільм "Кіборги" показали військовослужбовцям у зоні АТО (відео)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.