facebook

Мати довела підлітка до виснаження: важить 9 кг і майже не розмовляє

У Кривому Розі Дніпропетровської області виявили 15-річну дівчинку, яка практично не ходить, не розмовляє і важить всього 9 кг. Дитину знайшли в покинутій квартирі і до такого стану дівчинку довела рідна мати.



Дівчинка з інвалідністю жила в повній антисанітарії, останні років п’ять вона постійно недоїдала. Чому соціальні служби що раніше не вилучили дівчинку з родини і не відправили до лікарні, розповіли в сюжеті Сьогодні “.

Поліція, яка приїхала за вказаною адресою, виявила 15-річну дівчинку в квартирі без світла і газу. На столі були недогарки свічок і гора сірників. По стінах бігали таргани, в холодильнику – павутина, а по всіх кутках житла – сміття і пластикові пляшки.

В кімнаті стояла дитяче ліжечко, на якій в кут на голому матраці забилася 15-річна Богдана. Дівчинка важить всього 9 кг, практично не ходить і не розмовляє. Її забрала швидка допомога. До неї нікого не пускають, і як лікарі кажуть, мати заборонила.

“Доставлений дитина є інвалідом дитинства через хворобу Дауна. З ознаками гіпотрофії. Стан при надходженні – середнього ступеня тяжкості. Наразі загрози життю дитини немає”, – повідомив заступник генерального директора 8-ий лікарні Ярослав Войтенко.

Про сім’ю Богдани відомо небагато. Вона разом з мамою і сестрою жила в звичайному багатоквартирному будинку. Сім’я переїхала до Кривого Рогу із Запоріжжя п’ять років тому. Сусіди розповіли, що мама дівчаток Ірина неконтактна, ні з ким не спілкувалася. У будинку знали, що одна дитина – інвалід, але дівчинку ніколи не бачили, умов в квартирі не бачили.

Самої Ірини в момент приїзду поліції вдома не було, вона зі старшою донькою вранці кудись поїхала у справах. Сусідка розповіла, що старша дівчинка вже закінчила училище і працювала, а ось мама – ні, не влаштовувалася і не прагнула.

Читайте також:  Водій на смерть збив 8-річного хлопчика: місцеві хотіли вчинити самосуд (фото)

Сім’я жила на виплати по інвалідності та допомогу від міста – близько 2500 гривень. У соцслужб про дівчинку дізналися тільки влітку минулого року, після того, як Ірина підписала декларацію з сімейним лікарем, і медик прийшла провідати дівчинку з інвалідністю. Ірині пропонували віддати Богдану в реабілітаційний центр, але вона навідріз відмовилася.

“Законодавство нам зараз не дозволяє відразу забрати дитину від батьків. Ситуація в родині не поліпшувалася. Тому прийнято рішення, що слід негайно відбирати дитину і влаштовувати в медустанову”, – пояснили в соцслужб.

У прокуратурі зараз з’ясовують, чому Ірина та її старша повнолітня дочка абсолютно не дбали про Богдана.

“Нелюдські умови проживання дитини внаслідок неналежного догляду – дитина не здатна до самообслуговування. Не вміє сидіти, ходити, стояти, говорити”, – повідомила прокурор Тетяна Кондратенко.

Ірині загрожує до п’яти років в’язниці, але позбавляти батьківських прав її поки не планують. Дівчинку планують помістити в реабілітаційний центр і там вона пробуде мінімум рік. Якщо за цей час мати не влаштується на роботу і не призведе житло в порядок – справа буде передана до суду, на позбавлення батьківських прав.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.