facebook

У селі Поляниця на Прикарпатті катаються на нартах – запряжених собаками (ФОТО)

Породу цих псів вивели в Америці для перевезення людей та вантажів у північних частинах країни.



У селі Поляниця на Прикарпатті туристи полюбляють собачі упряжки. Ті, хто покерував вузькими довгими санями з “друзями нашими меншими”, та проїхався кілька кілометрів, не забудуть цей незвичний екстремальний відпочинок надовго.

Катають туристів сибірські хаскі.

«Порода цих псів виведена в Америці для перевезення людей та вантажів у північних частинах країни. Як виставкову породу американський кеннел-клуб визнав хаскі ще в 1930-ому році. Згодом їх розводили для антарктичних експедицій. А під час Другої світової війни собаки прекрасно проявили себе на пошуково-рятувальній службі», – розповідає одна з власниць собак Ірина.
Далі жінка додає, що в цих песиків стільки запалу, працьовитості, що навіть бігати – для них недостатньо. Треба кудись енергію хасок направляти! Адже бігти і тягнути — це їхнє життя.

Аби навчити ходити собаку в упряжці, особливо, коли вона до нього не звикла, треба довго попрацювати з твариною. Спочатку псів навчають бігти поруч з санями, згодом вони біжать на повідку. І лише згодом натягують спеціальні шлейки, запрягають в сани і навіть…бігають поруч з тваринами, навчаючи різних команд: «Уперед! Стояти! Управо! Наліво!

Проте найскладніше навчити бігти в упряжці кількох песиків. Бо при цьому треба, аби вони не накинулися один на одного, не почали гратися, а чітко і злагоджено виконували свою роботу. Після кожного тренування-навчання — обов’язково годувати хвостатих смаколиками.

Відпочивальникам, за словами пані Ірини, підкорити нарти не складно. Щоправда треба підібрати певну кількість собак, в залежності від маси тіла їздового. На одну собаку має припадати—25-30 кілограм.

«Якщо хтось вміє добре стояти на лижах, не боїться мчати повз засніжені дерева,то триматися на нартах для нього завиграшки. Чому так? Бо хаски при старті дають потужний ривок та розивають швидкість 50-55 кілометрів на годину (!). Деколи й автомобілям по засніженій дорозі так швидко не проїхати. А ще на поворотах слід переміщати центр ваги тіла та постійно підбадьорювати собак», — додає пані Филипчук
У відомому курортному селі Прикарпаття їзда на нартах найбільше припала до душі жінкам та дітям. Останні не можуть віддірватися від швидких, пухнастих та добрих друзів. Хаски відплачують їм любов’ю та ласкою. Тварини неагресивні, люблять гратися з малюками, адже у півнісних широтах ці собаки охороняють та обігрівають густою і теплою шерстю немовлят у юртах.

Читайте також:  Прикарпатський сноубордист Михайло Харук присвятив перемогу на Універсіаді 2023 загиблому другу-снайперу Олегу Мазуру

Тому, якщо чотирилапі заплуталися в упряжці, їздовий зупиняється, піднімає хаску за хвіст чи лапу, розправляє повіддя—і вперед. Щоправда таке зробити може лише досвідчений каюр (їздовий собачих упряжок). Відпочивальникам власниця собак такого робити не радить. Та й пси в Поляниці в упряжці не заплутаються, бо добре навчені, знають трасу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.