facebook

Українці заплатять податки за свої квартири влітку: кому не прийдуть платіжки

В Україні до 1 липня 2021-го прийдуть квитанції з повідомленням про необхідність заплатити податки за свої квартири. Для деяких розмір платежу може скласти більше 5 тис. грн, інші ж зовсім можуть не платити.



Згідно 266 статті Податкового кодексу України, не оплачувати податок за свою квартиру або будинок можна в декількох випадків. Перший – якщо площа нерухомості менша за встановлений ліміт. Другий – якщо по площі податок необхідно платити, проте житло поділене в натурі між усіма членами сім’ї і на кожного припадає площа, яка менша норми.

Не потрібно платити:

якщо площа квартири становить менше 60 квадратів (або квартира розділена і на кожного власника менше 60 квадратів);

якщо площа будинку менше 120 квадратів (або нерухомість розділена і на кожного власника менше 120 квадратів);

якщо є будинок і квартира загальною площею менше 180 квадратів.

З моменту вручення квитанції дають60 днів для сплати податку. Його обсяг залежить від населеного пункту. Місцева влада має право встановлювати ставку, однак її розмір не може перевищувати 1,5% мінімальної зарплати. У 2020-му це 62,5 грн, а 2021-го – 70,8 грн.

Також місцева влада може збільшити “норму”. Наприклад, брати податки за квартири площею, яка перевищує не 60, а 70 квадратних метрів. Припустімо, що місцева влада встановила максимальну ставку і мінімальну норму щодо площі.

Читайте також:  Мінкульт України пропонує заборонити діяльність артистів з проросійською позицією

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.