facebook

У Франківську вперше трансплантуватимуть органи: як до цього готується медперсонал (ВІДЕО)

Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня отримала ліцензію на трансплантологію органів і вже готова приступити до операцій.



Про це Суспільному Карпати розповів головний лікар Тарас Масляк, пише Фіртка.

Цей медичний заклад – перший на Прикарпатті, який проводитиме операції із пересадки органів. Їх робитимуть у двох відділеннях лікарні – хірургічному та урологічному. Пересаджуватимуть органи три бригади лікарів.

В Івано-Франківську вже знайшли донорів та пацієнтів, які потребують пересадки нирки, каже завідувач урологічного відділення Ігор Білик. За його словами, родинна трансплантація цього органу буде першою операцією, яку проведуть у їхній лікарні.

“Працюють дві операційні одночасно. В однієї людини забирається нирка, обробляється спеціальним чином і одразу пересаджують донору. Побоювання, звичайно, є. Це важко, як і кожен процес, який починається з нуля. Але цю річ потрібно робити в Україні”, – розповідає Ігор Білик.

Лікар-хірург Богдан Вівчаренко також проводитиме пересадку органів. Каже, що перші операції для пацієнтів будуть безкоштовними.

За його словами, на перші операції планують запрошувати провідних спеціалістів-трансплантологів України, щоб вони допомогли та показали медикам франківської лікарні.

“Ми самі неодноразово їздили у Львів набиратися досвіду. Були присутні при заборах нирки та при імплантації. Нас також у майбутньому цікавить трупна трансплантація”, – розповідає Богдан Вівчаренко.

Щоб отримати дозвіл на трансплантацію органів, зазначає головний лікар Тарас Масляк, потрібно мати відповідну базу, підготовлених спеціалістів та хірургічну службу на високому рівні. Ліцензію лікарня отримала не одразу – перед цим було кілька відмов. Зараз лікарі вже пройшли усі необхідні навчальні курси та готові приступати до роботи. А у хірургічних відділеннях є відповідне медичне устаткування.

“Крім того, у нас є домовленість і вже є виклик з інституту трансплантології Чикаго. Трьох франківських спеціалістів візьмуть на рік на навчання. Ми готуємо різних наших спеціалістів для пересадки усіх органів, оскільки люди мають проблеми із серцем і нирками, і легенями, і печінково-шлунковим трактом. Тому ми вчимося”, – каже Масляк.

Читайте також:  У Франківську до поліклініки прийшов пацієнт з важкими симптомами,- є підозра на коронавірус

За словами головного лікаря, такі операції стануть можливими після спаду захворювання на COVID-19. Адже лікарня є опорною для лікування хворих на COVID-19.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.