facebook

Українська мова може стати офіційною в Євросоюзі: обмудсмен розкрив деталі

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь розповів про те, які є перспективи в української мови в Європі. Омбудсмен вважає, що українська мова дуже гарна, і гідна уваги з боку мешканців інших країн.



Про це розповіли журналісти Страни.Юа.

Уповноважений із захисту державної мови на території України Тарас Кремінь заявив, що мова, якою розмовляють українські жителі, має непогані шанси стати офіційною у багатьох державах Європейського союзу. Однак для цього необхідно заручитися підтримкою провідних наукових мовних інститутів.

Омбудсмен заявив, що позиція України на міжнародній арені буде міцнішою, якщо українська мова піде в маси. Також, за його словами, той факт, що українська мова буде використовуватися в більшості країнах ЄС, може зіграти на руку Україні, яка досягне великих успіхів. Тарас Кремінь зазначив, що зараз ведуться переговори з європейською асоціацією мовних інституцій, щоб Україна отримала асоційоване членство до кінця 2021 року.

Політичний діяч додав, що на електронну пошту Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 186 скарг про порушення законодавства України щодо забезпечення функціонування української мови як державної. За його словами, найбільша кількість скарг надійшла з української столиці. В основному порушення стосуються вивісок і цінників не державною мовою. Також були скарги на те, що в Україні вкрай мало україномовних версій інтернет-магазинів.

З середини січня 2021 року на території України введено в дію норму закону про українізацію. На українській мові повинні говорити представники сфери послуг. У цю категорію входять фітнес-інструктори, репетитори, продавці та офіціанти, а також всі, хто спілкується з клієнтами.

Читайте також:  “Була “азірівка”, тепер – “аваківка”: міністр МВС шокував українською мовою під час виступу в Парламенті (відео)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.