facebook

Лікарка детально розповіла, як правильно лікувати коронавірус

Лікар-пульмонолог, завідуюча центром пульмонології, алергології та клінічної імунології клініки Феофанія Світлана Гук дала українцям чітку інструкцію, що робити в разі зараження коронавірусом і як правильно лікувати недугу.

В першу чергу, якщо у людини з’явилися симптоми коронавірусу, на наступний день потрібно зробити ПЛР-тест на COVID-19. Якщо результат позитивний, то панікувати не варто, передають Факти.

“Впродовж першого тижня ускладнень практично не буває, як би важко не протікало захворювання. Дозвольте собі хоча б днів п’ять спокійно похворіти. Збивайте температуру, якщо вона занадто висока або ви погано її переносите, багато пийте, частіше лежіть на животі. Зрозуміло, що буде слабкість, тому якщо хочеться спати — спіть”, – порадила лікарка.

Вона уточнила, що лікування коронавірусу має призначити лікар. При цьому вірусний процес повинен пройти всі свої стадії, і організм впорається з недугою. Але якщо у хворого на коронавірус (літньої людини або пацієнта з групи ризику) після п’ятого-шостого дня стан не поліпшується, значить прийшов час здати аналізи.

Які аналізи потрібно здавати при COVID-19
“Загальний аналіз крові, розгорнутий – з лейкоцитарною формулою. С-реактивний білок кількісний – маркер запалення. Якщо є тромботичні проблеми із судинами, треба зробити D-димер. Це показник тромбоутворення, що дозволяє зорієнтуватися, чи треба розріджувати кров. Небезпечно, коли процес набуває каскадного характеру. До кінця другого тижня, якщо ситуація затягується, потрібно визначити прокальцитонін (маркер бактеріальних ускладнень)”, – перерахувала список аналізів Гук.

Коронавірус і антибіотики
Пульмонолог застерегла українців від застосування антибіотиків, якщо в них немає необхідності.

“Безконтрольне і безглузде призначення антибіотиків призводить не лише до зайвої витрати грошей, зіпсованої мікрофлори кишечника. В майбутньому на людину чекають більш грізні наслідки: стійкість мікрофлори до антибіотиків — антибіотикорезистентність. Якщо призначати ці ліки невиправдано, то загроза наближається семимильними кроками”, – попередила лікарка.

Читайте також:  Чверть гостей інфікованих: поблизу Харкова весілля закінчилося спалахом коронавірусу

Чи потрібно приймати антибіотики при коронавірусі – про що раніше писав Главред:
Головний анестезіолог МОЗ, професор Сергій Дубров заявив, що антибіотики при зараженні коронавірусом протипоказані, якщо не доведена бактеріальна інфекція.
Українські медики пояснили, чи потрібно приймати антибіотики при COVID-19.
Учені Хуачжунського університету науки і технології з’ясували, що прийом антибіотиків при зараженні коронавірусом SARS-CoV-2 здатний погіршити стан хворого і призвести до серйозних ускладнень.
Доктор медичних наук, професор кафедри госпітальної терапії Сеченівського університету Сергій Яковлєв заявив, що необгрунтований прийом антибіотиків для лікування коронавірусу може спричинити серйозні наслідки – ураження печінки і серця аж до розвитку аритмії.
Кандидат медичних наук і пульмонолог Ірина Суворкіна повідомила, що антибіотики при коронавірусній пневмонії необхідно призначати, якщо до вірусної інфекції додалася бактеріальна.
Лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський показав на фото, як виглядають легені після прийому антибіотиків.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.