facebook

Комаровський розповів, як можна заробити природній імунітет від covid-19: “Поступово і без симптомів”

Відомий лікар-педіатр і блогер Євген Комаровський погодився з правдоподібністю припущення українця про ймовірність формування імунітету від коронавірусної хвороби COVID-19 при регулярному отриманні невеликих доз інфекції.



Відповідний пост був розміщений на сторінці Комаровського у соцмережі “Інстаграм”.

Основний аспект, на якому неодноразово наголошував зірковий медик — те, що важкість перебігу хвороби і навіть взагалі шанси захворіти безпосередньо залежать від кількості інфекційних агентів, які потрапляють в організм. Саме тому один з читачів Комаровського висунув гіпотезу (яку він підтверджує своїми спостереженнями), що у людей, які мають часті, але обмежені контакти з іншими — мають шанс розвинути природний імунітет до COVID-19.

“Спостерігаючи за знайомими, сусідами, зробив деякі висновки. Мені здається, що людина, яка спілкується з багатьма людьми по роботі, але не довго, а, як кондуктор в трамваї, десяток секунд, отримує вірус багато разів за робочий день. Але мої знайомі, які ось так працюють – продавцями, кондукторами, охоронцями – майже не хворіють. Може, здорова людина, ось так спілкуючись з вірусоносіями – постійно і швидкоплинно, отримує імунітет від вірусу?” — запитує чоловік.

Комаровський дав доволі очікувану відповідь, але, на жаль, не зміг надати безпосередніх доказів цьому — ймовірно, відповідні дослідження ще не були проведені чи опубліковані.

“Я вже багато разів розповідав, що тяжкість і ризик коронавірусної інфекції прямо залежить від того, яка кількість вірусів потрапить в дихальні шляхи одномоментно. Це відоме поняття інфікувати дози. І тяжкість коронавірусної інфекції залежить від дози. Тобто чим більше вірусу ви вдихнули, тим важче захворювання. Якщо ви постійно вдихаєте мало, то ви виробляєте імунітет поступово, не доводячи себе до реальних клінічних симптомів. Тому ваша версія високій ймовірності. Швидше за все, так воно і є”, — пояснив наймедійніший лікар України.

Читайте також:  "Оминає весь захист і несе страждання, штам "Омікрон" розкрив свою природу": медики про секретну властивість вірусу

Варто наголосити, що попри правдоподібність цієї гіпотези, Комаровський не давав рекомендацій навмисне вдаватися до таких дій.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.