facebook

Британський “мутант” COVID-19 посилив другу хвилю: вакцина може опинитися під загрозою

У Британії минулого тижня заявили про новий тип коронавірусу Sars-Cov-2, який може бути на 70% більш заразним. “Мутант” B.1.1.7 здатний поставити розробку вакцини проти COVID-19 під загрозу.



Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон у себе в Twitter запевнив, що нині немає інформації про те, що новий штам коронавірусу викликає більш важкі форми захворювання або відрізняється більш високою смертністю.

Водночас, за словами вчених, мутації COVID-19 будуть з’являтися завжди. Дослідник Ральф Баріч з Університету Північної Кароліни (США) і один із провідних експертів з коронавірусу в інтерв’ю італійському виданню La Repubblica пояснив, як на мутацію вплине масова імунізація. Експерт вважає, що це може призвести до того, що з’явиться варіант COVID-19, здатний вислизати від антитіл, що виробляються вакциною.

“Важливо негайно ідентифікувати появу нових варіантів, особливо коли колективний імунітет або інше активне втручання людини змінить селективний тиск над геном вірусу”, – рекомендують американські дослідники.

За попередніми даними різних британських університетів, новий штам вперше був виявлений 20 вересня в графстві Кент. Відтоді він поширився до 1623 випадків інфікування, з яких 519 у Лондоні, 555 у Кенті, 545 в інших регіонах Британії та чотири за кордоном.

Дослідники відзначили, що в новому штамі коронавірусу “дивно велика кількість генетичних змін, особливо в білку шипа”. На що і спрямовані вакцини.

“Три з цих мутацій мають потенційні біологічні ефекти”, – підкреслили вчені.

Це може вплинути на здатність інфікувати і викликати серйозні симптоми. Так, “мутант” N501Y може полегшити проникнення вірусу в клітини організму. Варіант 69-70del здатний ухилятися від імунної системи людини. Водночас мутація P681H може мати біологічні ефекти, які ще не визначені.

Читайте також:  Коронавірус провокує розлади психіки: дослідження учених

Новий штам коронавірусу вже взяли під контроль у Всесвітній організації охорони здоров’я. Там пообіцяли інформувати громадськість із надходженням нової інформації про мутації у Великобританії.

“Ми тісно контактуємо з офіційними особами Великобританії щодо нового типу COVID-19. Вони продовжать ділитися інформацією і результатами аналізу та поточних досліджень. Ми будемо інформувати держави-члени і громадськість у міру того, як дізнаємося більше про характеристики цього типу вірусу і будь-які наслідки”, – йдеться у повідомленні ВООЗ на сторінці в Twitter.

Як повідомляв OBOZREVATEL раніше, у Британії був виявлений новий дуже заразний тип коронавірусу. Через небезпеку поширення Лондон і південно-східний регіон можуть “ізолювати” від іншої частини країни. Людям готуються заборонити будь-які пересування за межі регіону.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.