facebook

Так, усі це роблять. Секс людей з інвалідністю

Чи є секс у людей з інвалідністю? Чи закінчується він оргазмом? Як це відбувається технічно та організаційно? Чи змінюється сприйняття свого тіла та відчуття сексуальності після травми спинного мозку?

Ця тема часто перебуває під подвійною забороною в українському суспільстві. Через табуйованість безпосередньо сексу і через стереотипне ставлення до людей з інвалідністю.


Час зруйнувати це замкнене коло.

Саме для цього директорка Фонду “АнтиСНІД”, ведуча проєкту Stories Ольга Руднєва поспілкувалась з Уляною Пчолкіною, телеведучою, громадською діячкою, учасницею “Міс світу на візку” та програмною менеджеркою “Групи активної реабілітації”.

Розмова відбулась Форумі Інклюзивності від ініціативи Доступно.UA, який четвертий рік поспіль відбувається в Україні.

Далі пряма мова Уляни.

Віталій і Уляна Пчолкіна про те, як це – бути парою з інвалідністю

Любов, секс та стосунки починаються з любові до себе. Мені було важко прийняти своє тіло після травми. Тому що тіло набрало 20 кілограмів ваги, а частина його перестала рухатись.

Рік я взагалі забороняла собі про це думати, казала і думала, що сексу не існує.

Я вірила, що встану і піду. У мене навіть не було думки, що в мене залишиться інвалідність. Просто думала: “От, коли я одужаю і піду – тоді у мене буде секс. А поки що ні”.

“Група активної реабілітації” проводить Табори реабілітації, де навчає людей після травми як жити далі. Під кінець навчання є лекція про сексуальне життя. І ця тема дуже популярна та всі її чекають.

Не можу сказати, що тема табуйована, скоріше це просто принцип. Якщо людина до травми не говорила про секс, то і після вона не буде спілкуватись з ким-небудь (навіть реабілітологами) на цю тему.

Секс як реабілітація

Під час однієї лекції, коли я проходила навчання у таборі шведка з травмою шиї дістала вібратор.

Багатьох людей це шокувало, але її слова були наступними: “Не важливо, чи є у вас партнер, чи немає. Секс у жінки після травми має бути тричі на тиждень”.

Читайте також:  НА ПРИКАРПАТТІ МАЙЖЕ 45 ТИСЯЧ ДІТЕЙ ОТРИМАЛИ ВАКЦИНУ ВІД ПОЛІОМІЄЛІТУ

Тому вивчати своє тіло потрібно кожній людині. А для людей з інвалідністю це ще й “лікувально”, оскільки секс на початку травми, ще й допомагає певному відновленню.

Тоді одразу після травми я сприймала це більше як жарт, бо психологічно не була готова до цього.

А вже потім я зрозуміла, що не тільки себе треба налаштовувати, а й інших людей, щоб вони жили далі та не виключали секс зі свого життя.

Це покращує самопочуття і справді допомагає відновити психоемоційний стан, повернутися до життя.

Також потрібно пам’ятати, що травма спинного мозку тягне за собою купу порушень.

Тобто це не лише просто перестали працювати ноги, а й порушуються функції тазових органів.

Це і стало для мене найстрашнішим випробуванням. Тому що налагодити роботу сечового і кишківника, а ще зверху покласти на це сексуальні стосунки – це виглядало нереальним.

Я не уявляла собі, як маю зняти перед сексом засоби гігієни, якими я користувалася одразу після травми, коли ще не вміла контролювати фізіологічні процеси.

Щоб ви розуміли це такий дорослий памперс і я просто не могла уявити, як еротично можна розстібнути ці липучки. Зняти його і щоб це виглядало сексуально і не псувало налаштування партнерів. На цьому у мене все зупинялося і був блок.

Насправді зараз я вже знаю, як підходити до цього, як організовувати все так, щоб це не викликало дискомфорту. І нічого страшного в цьому немає.

Тому що головне у сексі (і не важливо чи партнер з інвалідністю чи без) – це межа розуміння між вами двома. Тоді все можливо.

Уляна Пчолкіна перевірила секс-шоп на Подолі на архітектурну та інформаційну доступність

Тільки коли мій перший секс після травми відбувся, я зрозуміла, що це можливо, природньо і прекрасно!

Цей другий “перший” раз був навчально-тренувальний. Це не були стосунки, а просто секс двох дорослих людей з травмами.

Тому попри ці всі нюанси, які можуть порушувати інтимність та сексуальність, потрібно вчитись забирати з думок те, що відволікає та організовувати підготовку по-іншому.

Читайте також:  На Франківщині дві жінки в’їхали у дерево. У потерпілих важкі травми

Банально ти маєш менеджерити процеси тазових органів, повідомити партнера про те, що можуть статися певні ситуації. Але насправді фізіологічні особливості є у всіх та людина з інвалідністю думає, що тільки з нею може таке статися щось непередбачуване.

У чому різниця?

Якщо ми говоримо про технічні відмінності сексу, як процесу, то у партнера без інвалідності просто більший спектр вибору поз.

Наприклад, якщо це секс між двома людьми з травмами, то в позі наїздниці ти не поскачеш, але насправді і це можна, якщо твій партнер тобі допомагає.

З різних гаджетів є спеціальні подушки, гойдалки та крісла. Але це все дуже дорого і в Україну незавозиться, потрібно замовляти зі-за кордону.

Також є спеціальна серія вібраторів саме для чоловіків з інвалідністю. Він вібрує на вищій частоті, ми навіть робили його розбір, але насправді не знайшли різницю у частоті вібрації, скоріше це просто маркетинговий хід.

Усе залежить від твого відношення, того, який результат ти хочеш отримати. Різницю між сексом з партнером, який пересувається на візку та партнером без інвалідності не шукала ніколи. Вона не принципова.

Чому? Тому що не від цього залежить задоволення.

Більшість жінок після травми, яких я знаю, відчувають оргазм тому, що вони його почали шукати.

Так само і з чоловіками. У мене є друг, у якого красива дружина без інвалідності. І у нього наскільки ушкоджені статеві органи, що в його випадку не працюють ніякі гаджети: ні уколи, не таблетки, ні затискачі, от нічого, взагалі. Але його позиція наступна – поки у мене є пальці і язик, я чоловік. Так, він не може еякулювати, але він відчуває оргазм в голові.

Оргазми та стереотипи

Чи різні оргазми до і після травми?

Абсолютно! І я можу сказати, що цей, що зараз кращий.

Чому? Тому що я знаю своє тіло краще.

Читайте також:  Хворий 14-річний підліток з Прикарпаття потребує допомоги (реквізити)

Саме тому і радять займатися мастурбацією. Тому що ти спочатку маєш знайти сама свої зони, а потім показати і навчити партнера.

Вивчати своє тіло потрібно. І це важливо особливо для людей, які втратили частину чутливості.

У мене відновилася чутливість.

І тут ще й дуже цікавий момент, тому що у людей з інвалідністю оцей перехід від чутливої до нечутливої зони тіла – він дуже ерогенна зона. Шрами та оця неврологічна лінія – це просто вау!

Є упередження, що люди з інвалідністю шукають партнера тільки з інвалідністю, типу кому я треба. Типу “більше друг друга поймуть”, але це жахливий стереотип, який тільки шкодить.

Насправді я знаю десятки сімейних щасливих пар з дітьми, де один партнер з інвалідністю. І у них все добре.

Мене запрошували жити до себе, бути коханкою. Ти ж така гарна, але кому ти треба, от я тебе підберу.

І навпаки є ціла когорта жінок, які шукають чоловіка на візку тому що типу він нікуди від тебе не піде.

Також я знаю людей, які фетишують на паралізовані ноги, стопи. На цьому й багато людей заробляють. Принаймні я знаю, що закордоном такі практики досить поширені.

Є навіть справжній професійний порноактор з шийною травмою. Тобто не актор, який грає людину у візку, а справді людина з інвалідністю, яка знімається у порно.

У добру путь

Загалом, перш за все треба відпустити себе.

Мені після травми здавалось, що всі дивляться на мене і всі мене засуджують.

Насправді це ти сама себе засуджуєш, ти себе не приймаєш і не подобаєшся. Тому тобі не комфортно.

Коли ти вільна, коли ти себе приймаєш, подобаєшся собі, тоді ти відчуваєш себе сексуальною та красивою. І так само тебе і будуть сприймати люди.

Ще більше гарячих питань – у повному відеоінтерв’ю.

Уляна Пчолкіна, телеведуча, громадська діячка, учасниця “Міс світу на візку” та програмна менеджерка “Групи активної реабілітації”, спеціально для УП.Життя

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.