facebook

Держбюджет-2021: У “Слузі народу” пояснили причини зменшення фінансування освіти

На це вплинуло перенесення термінів збільшення мінімальної зарплати



Зменшення фінансування освіти в державному бюджеті на 2021 рік відбувається і тому, що збільшення мінімальної заробітної плати перенесли на кінець року. Повернулися до 6 тисяч гривень, і це значною мірою впливає на витрати бюджету в цій сфері.

Про це під час включення в ефірі інформаційно-аналітичного проєкту “Чудова четвірка” на телеканалі ZIK заявив народний депутат України (фракція “Слуга народу”) Олександр Ковальчук.

Парламентар заявив, що Верховна Рада планує прийняти проєкт закону про державний бюджет у другому читанні на позачерговому пленарному засіданні наступного тижня. Ковальчук вважає, що більшість депутатів від монобільшості та депутати з інших фракцій будуть підтримувати законопроєкт, щоб країна увійшла в наступний рік з прийнятим бюджетом.

“На жаль, ми не можемо спрогнозувати те, що може трапитися в наступному році, але бюджет може змінюватися протягом року. Тому прийняти документ і увійти в 2021-й рік з прийнятим бюджетом, на мою думку, дуже необхідно”, – заявив Олександр Ковальчук.

Щодо видатків бюджету, продовжив народний депутат, розтягувати їх неможливо, тому на фінансування медицини та освіти в наступному році доведеться шукати нові можливості.

“Я добре розумію пана Степанова, який мусить щось говорити медикам, і він може бути незадоволеним тією кількістю грошей, які виділяються, але ще раз повернемося до того, що бюджет – живий документ, і, повірте, у сесійній залі немає людини, яка була би проти того, щоби по мірі можливості збільшувати фінансування саме медичної сфери”, – підкреслив політик.

Те саме, зі слів Ковальчука, стосується і фінансування освіти.

“Щодо освіти – зменшення фінансування відбувається і тому, що збільшення мінімальної заробітної плати перенесли на кінець року. Повернулися до 6 тисяч гривень, і це значною мірою впливає на витрати бюджету в цій сфері”, – прокоментував нардеп Олександр Ковальчук.

Читайте також:  Пізнай себе: складено портрет українського вчителя

Нагадаємо, на початку листопада Верховна Рада України схвалила проєкт державного бюджету на 2021 рік, а 26 листопада уряд схвалив оновлену його версію до другого читання у Верховній Раді.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що уряд врахував більшість наданих народними депутатами пропозицій, виходячи з пріоритетності видатків, а також з можливостей ресурсної частини бюджету і стану економіки.

Додамо, спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков заявив, що державний бюджет на 2021 рік може бути прийнятий наступного тижня.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.