facebook

Кабмін прийняв нове рішення по зарплатах: скільки будемо заробляти в 2021 році

Кому не підвищать зарплати. Як не працювати за їжу.



Хто буде затребуваний в майбутньому

Робота в Україні

В Україні Кабмін прийняв рішення перенести підвищення мінімалки з липня на грудень. Крім того, скасували обіцяний перерахунок окладів для педагогів в 2021-м. Про те, хто і скільки буде заробляти в наступному році.

До чого призведе рішення Кабміну?
Якщо мінімалку підвищать не в липні, а в грудні, українці, які отримують менше 6,5 тис. Грн, втратять близько 2,5 тис. Грн. Рівно стільки вони могли б отримати, якщо підвищення б відбулося вчасно.

У Кабінеті міністрів вважають, що завдяки такому рішенню вони зможуть заощадити. Мовляв, менше потрібно буде платити бюджетникам. Та й, крім того, мінімальна пенсія для українців з повним стажем, які досягли 65 років, згідно із законом складає 40% мінімалки. Тобто замість 2,4 тис. Їм доведеться платити 2,6 тис. Грн не з липня, а з грудня.

З іншого ж боку при підвищенні мінімалки скорочується тіньова складова. Багато українців і зараз за фактом отримують більше 6,5 тис. Грн, але роботодавці оформляють їх на мінімалку, щоб не платити всі податки.

А що буде з середньою зарплатою?
Більшість експертів сходиться на думці: зарплати українців рости будуть в будь-якому випадку. Наприклад, за 2021-й підвищення складе 12,1%, говориться в опублікованому Міністерством розвитку економіки консенсус-прогнозі.

Як будуть рости середні зарплати:

в 2021-му – 13 632 грн;

у 2022-му – 15 414 грн;

в 2023-му – 17 169 грн.

Правда, тут варто враховувати, що інфляція буде на рівні 7,4% (показник з проекту бюджету). Наприклад, якщо ви зараз заробляєте 13 тис. Грн, то в наступному році ваша зарплата повинна скласти близько 14 тис. У такому випадку підвищення покриє рівень інфляції, в зворотному ж випадку реальний розмір доходу знизиться.

Читайте також:  Хліб дорожчатиме й надалі, – економіст

Директор з персоналу Jooble Оксана Вогнева більш стримана у своїх оцінках. Вона вважає, що ринок розділиться на дві групи співробітників. “У загальній динаміці я б не ризикнула прогнозувати зростання зарплат. Швидше, ринок розділить працівників на дві контрастні категорії: високооплачуваних фахівців і тих, хто готовий працювати” за їжу “. В яку категорію потрапить кожен з нас – вирішувати виключно нам і це залежить від особистої витривалості і бажання розвиватися”, – пояснює Вогнева.

Як не працювати “за їжу”?
Єдина можливість зберегти свій рівень доходу – бути потрібним роботодавцю. Якщо ви добре працюєте, маєте високий рівень професіоналізму, то шанси на гідну оплату праці залишаться навіть в період кризи. Ті ж фахівці, без яких робота компанії не погіршиться, в період кризи ризикують або залишитися з тим же доходом, або ж взагалі втратити робоче місце.

Крім того, також можна переглянути свої навички і розширити їх. У найближчий рік за оцінками експертів буде рости попит на фахівців інтернет-продажів, СММщіков, антикризових маркетологів. Вчитися можна і в рамках своєї спеціальності: проходити додаткові курси, брати на себе ініціативу і розширювати свою зону відповідальності.

А хто взагалі може залишитися без підвищення зарплати?
В Україні вже з 1 січня 2021-го мінімальний оклад для педагога повинні були підвищити як мінімум до 2,5 прожиткових мінімумів (6810 грн). Таке рішення прийняв сам Кабінет міністрів своєю постановою №822. Однак днями це ж рішення скасував.

Кабмін скасував підвищення

В результаті мінімальний оклад молодого вчителя складає всього лише 4455 грн. Підвищення для них буде, але тільки в рамках мінімальної зарплати. А ось на обіцяний перегляд грошей не вистачило.

А що буде з ринком праці в майбутньому?
Уже через п’ять років кількість співробітників “надлишкових ролей” (дивіться таблицю нижче) скоротиться з 15,4% до 9%, говориться в звіті Всесвітнього економічного форуму. “До 2025 року всі більш надлишкові ролі будуть скорочені з від 15,4% персоналу до 9% (зниження на 6,4%), нові професії виростуть з 7,8% до 13,5% (зростання 5,7%) від загальної чисельності співробітників”, – йдеться в звіті.

Читайте також:  В Україні не буде тіньової економіки та зарплат у конвертах, – Зеленський

Майбутнє за розробниками програм і додатків, фахівцями цифрової трансформації. Разом з тим буде зростати і роль фахівців з інформаційної безпеки. Без роботи ризикують залишитися все, хто виконує механічну, адміністративну роботу: починаючи від бухгалтера і закінчуючи будівельним робочим.

професії майбутнього

Деякі ж функції машини і програми, як мінімум в найближчі п’ять років, замінити не зможуть: консалтинг, охорону здоров’я в широкому розумінні (лікарі, тренери щодо здорового способу життя і т. Д), стратегічні радники – всі ці напрямки будуть затребувані і в майбутньому.

Українців в 2021-м чекає черговий непростий рік. У кращому випадку зростання заробітних плат компенсує інфляцію, затребуваними залишаться висококваліфіковані професіонали. Через брак бюджетних коштів Кабмін в черговий раз вирішив заощадити на українцях: переніс підвищення мінімалки і скасував перерахунок окладів для вчителів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.