facebook

Робота в Росії: спокуса рабства

Колись популярна серед українців робота в Росії стрімко втрачає позиції. Будова, робота в ресторанах чи мрія про «нафтові долари» може обернутися справжнім рабством.

За останні три роки 49 тисяч українців постраждалих від торгівлі людьми. При цьому найбільше українці потрапляють у трудове рабство в Росії.

Абсолютна більшість 94% українців, які постраждали від торгівлі людьми, це люди, які потрапили у трудове рабство. Більша частина постраждалих, 65%, зазнали експлуатації на території Росії. Всього з 1991 року близько 260 тис. українців постраждали від торгівлі людьми.

Нещодавно, всю країну сколихнула історії сім’ї з Дніпра. Мати, батько та дочка замість заробітків у Росії потрапили у рабство.

Роботодавці обіцяли дніпрянам високу оплату за роботу кур’єром інтернет-магазину в сусідній державі. Оголошення з такою пропозицією 52-річна містянка побачила на вуличному кіоску.

Постраждалим довелося терміново виїхати до Росії, бо вони нібито могли втратити запропоноване їм місце. Наймачі дали їм гроші на дорогу та робочі телефони. У результаті дочка залишилася в Москві, чоловік потерпілої поїхав до Липецька, а сама жінка опинилася в Рязані.

«Коли я приїхала до Рязані, мені прийшло повідомлення, куди мені потрібно підійти і забрати товар, у цьому повідомленні була написана адреса залізниці, трансформаторна будка, під будкою чорна куртка і пакет. Я телефоную чоловікові, кажу – ми кудись вляпалися, тут або зброя, або наркотики», – розповіла Дніпрянка.

Зрозумівши, що їм доведеться працювати наркокур’єрами, сім’я вирішила втекти. Дочка і чоловік жінки після цього перестали відповідати на дзвінки. З’ясувалося, що їх заарештували і сильно побили, а потім – позбавили волі. Дівчині дали 5,5 років в’язниці, чоловікові – 7,5.

Самій дніпрянці вдалося втекти з Росії і повернутися додому в Дніпро. Цього літа її дочка вийшла з російської в’язниці, чоловік звільниться у 2021 році.

Читайте також:  Бумбокс влаштує співочу акцію протесту на кордоні з Кримом

І це – лише одна із сотень історій. Росія – не найкраще і не найбезпечніше місце для вашої роботи. І справа не лише в російській агресії проти України. Росія – це країна, де закон лише один: ніяких законів.

 

Джерела:

https://www.bbc.com/ukrainian/news-50629916

https://voi.com.ua/news/1509528/

Шукайте деталі в групі Facebook