facebook

Молдова вибрала нового президента, перемогла жінка: що про неї відомо

Майя Санду перемогла на виборах президента Молдови, які пройшли в неділю, 15 листопада.

За даними молдавського ЦВК, колишня прем’єр-міністерка країни отримала 57,71% (за підсумками підрахунку 99,91% голосів). Її опонент, чинний глава Молдови Ігор Додон набрав 42,29% голосів.



Майя Санду народилася 24 травня 1972 року в Молдові. У 1989-94 роках навчалася в Академії економічної освіти Молдови. З 1995 до 1998 року вивчала міжнародні відносини в Академії державного управління при Президентові Молдови. У 2010 році закінчила Гарвардський інститут державного управління ім. Джона Ф. Кеннеді (США). У 2010-2012 роках вона була радником виконавчого директора Світового банку у Вашингтоні.

У 2012-15 роках обіймала пост міністра освіти. З 8 червня до 12 листопада 2019 року була прем’єр-міністеркою країни. Також була кандидатом на посаду президента Молдавії на виборах 2016 року.

ЗМІ повідомляли, що в Санду прозахідна орієнтація, вона – прихильниця ідеї об’єднання Молдови з Румунією, бачить країну частиною сім’ї Євросоюзу й позиціонує себе активним борцем із корупцією.

Наприклад, Санду відкрито підтримували західні політики. Ексголова Євроради і нинішній глава Європейської народної партії Дональд Туск опублікував відеозвернення, в якому заявив, що саме “Майя Санду приведе Молдову до успіху”.

Відзначимо, що в липні 2019 року Санду відвідала Україну з робочим візитом, у межах якого відбулася зустріч із президентом України Володимиром Зеленським. Про те, що вона говорила про Україну, читайте за посиланням.

У 2020 році її кандидатуру на вибори президента висунула партія “Дія і солідарність”. У першому турі набрала 36,16% голосів виборців і вийшла до другого туру з Ігорем Додоном (32,61%).

Відомо, що Майя Санду незаміжня. Володіє англійською, румунською, російською та іспанською мовами.

Читайте також:  У Зеленського заявили, що він більше не буде здавати ніяких аналізів

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.