facebook

В тілі людини знайшли тканину, стійку до COVID-19: що це значить

Вчені не довели, що коронавірус може проникнути в організм через очі



Вчені виявили, що одна з тканин в очному яблуці є стійкою до коронавірусної інфекції. Як повідомляли раніше вчені, COVID-19 можна підхопити, якщо інфекційні агенти потраплять на слизову оболонку очей у тому числі. Нові дані свідчать про те, що, принаймні, деякі тканини дійсно можуть бути стійкі до SARS-CoV-2, навіть якщо вони сприйнятливі до інших видів вірусів. Про це йдеться у публікації Science Alert.

У новому дослідженні вчені з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі виявили, що рогівка – прозорий купол в передній частині ока, який покриває райдужну оболонку і зіницю – виявилася стійкою до коронавірусної інфекції експериментальним шляхом.

“Наші результати доводять, що всі рогівки стійкі до COVID-19. Але кожна донорська рогівка, яку ми тестували, була стійка до нового коронавірусу”, – говорить молекулярний мікробіолог Джонатан Дж. Майнер, головний автор дослідження.

В експериментах з використанням тканини рогівки від 25 людей, а також мишей дослідники піддали тканину ока впливу трьох окремих вірусів: SARS-CoV-2, вірусу Зіка та вірусу простого герпесу 1 (ВПГ-1). Експеримент показав, що в эксплантах рогівки людини (які також містили тканину кон’юнктиви, мембрану, що покриває іншу частину передньої частини ока) вірус герпесу і Зіку був здатний реплікуватися в тканині, але тести не показали жодних ознак реплікації коронавіруса.

“Відомо, що рогівка і кон’юнктива мають рецептори для нового коронавіруса, але в наших дослідженнях ми виявили, що вірус не реплікується в рогівці”, – говорить автор дослідження та офтальмолог Раджендра Апте.

Не вдаючись в подробиці, дослідники поки припускають, що стійкість рогівки людини до коронавірусу “ймовірно, регулюється особливим противірусним шляхом”. Що це за шлях, ми досі не знаємо, і команда каже, що необхідні подальші дослідження, щоб підтвердити ці висновки.

Читайте також:  У Франківську вчора померли троє хворих на коронавірус

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.