facebook

У Львові лікарі врятували трирічну дівчинку, яка місяць була в комі з важким ускладенням від COVID-19

У місті Львові медики врятували трирічну дитину з важким ускладненням після захворювання коронавірусом. Дівчинка більше місяця пробула в медикаментозній комі.



Медики Львівської обласної дитячої клінічної лікарні “Охматдит” святкують медичну перемогу. Вони більше місяця боролися за життя трирічної дівчинки з Миколаївського району, що на ьвівщині. Коронавірусна інфекція спровокувала у дівчинки складну двосторонню пневмонію, але на щастя хворобу вдалося подолати.

Почалося все з того, що трирічна дівчинка кашляла, батьки сприйняли це як сезонну застуду, так і лікували. Коли на третій день дівчинка почала задихатися, батьки запідозрили у дитини коронавірус.

“Дитина поступила до нас 14 вересня. На той момент у неї вже була дихальна недостатність, дівчинка була киснезалежною. Через добу ми повністю перевели її на штучну вентиляцію легенів. Відразу зробили ПЛР-тест, він був негативним. Коли ми зробили ІФА, виявилося, що дитина вже перехворіла COVID-19, і киснева залежність — це його наслідок. Потім з’ясувалося, що батько дівчинки теж перехворів коронавірусом, переніс його в легкій формі”, — зазначає директорка Львівської лікарні «Охматдит» Олександра Бурда.

Через кілька днів стало ясно, що навіть того потоку кисню, який забезпечує апарат ШВЛ, не вистачає, у дівчинки був недостатній газообмін в легенях і тканини погано насичувалися киснем.

“Ми запросили консультантом доктора Дмитра Бешлея, це кардіохірург Львівської обласної клінічної лікарні. Він допоміг нам підключити дитині апарат ЕКМО. Тобто серце в цей час не працює, але організм за допомогою апарату ЕКМО забезпечується киснем. Ми, по суті, використовували цей апарат як штучну легеню”, – продовжує Олександра Бурда.

Місяць дитина одночасно перебувала і на ШВЛ, і на ЕКМО. Щоб апарат ЕКМО виконав свою функцію, медикам знадобилося багато коштів для розрідження крові, а ще — допомога донорів.

Читайте також:  Коронавірус виявили уже після смерті: на Тернопільщині розгорівся скандал через відсутність тестів

Вже 13 жовтня маленька пацієнтка почала самостійно дихати. 19 жовтня у неї зникла киснева залежність, але дитина ще перебувала в реанімації. Всього кілька днів тому дівчинку перевели в педіатричне відділення. Важка пневмонія повністю відступила.

Повністю уникнути неприємних наслідків роботи з ЕКМО не вдалося. Коли дівчинка почала дихати і апарат відключили, в животику, на одній з ділянок, через який вводили медикаменти, з’явилася гематома. Хірурги на чолі з Богданом Мальованим прооперували її. На сьогодні дренаж і перев’язки вже позаду.

Скільки ще дівчинка проведе в лікарні, медики прогнозувати не беруться. Зараз медики припускають, що дівчинці знадобиться близько трьох місяців на відновлення. Головне, що найважче вже позаду.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.