facebook

Село на Прикарпатті ризикує піти під землю, люди в жаху: “Можемо не прокинутися”

На Прикарпатті село перетворилося на Епіцентр екологічної катастрофи. Про це розповіли в репортажі “факти на телеканалі ICTV”.



Повідомляється, що на Калущині, поблизу села Кропивник земля просідає через занедбані солоні шахти. У слідстві цього, на великій території виникло озеро і зробило її непридатною для сільського господарства.

Про цю проблему стало відомо ще 10 років тому. Тоді територію визнали непридатною для життя і повинні були відселити 4 тисячі сімей. Однак на це не знайшли коштів.

У селі в зоні ризику знаходяться 170 житлових будинків. У XIX столітті тут було відкрито кладовище калійних солей. У радянські часи спустошені шахти глибиною в кілька десятків метрів заливали соляним розчином. Порода просідала і на поверхні землі виникали тріщини, які руйнували будинки.

Не так давно на території Кропивника знову стався провал Землі-майже на метр. В результаті була затоплена частина дороги і городів. Провал виник на відстані 300 метрів від житлових будинків.

“держава викликала цю біду. І зараз держава повинна брати ці всі витрати з відселення людей”, – сказав в.о. старости села Кропивник Михайло Барнич.

У місті Калуш, яке налічує понад 60 тисяч жителів, третя частина території також знаходиться над покинутими соляними шахтами і ризикує провалиться в будь-який момент.

Читайте також:  ДТП на Прикарпатті: "Фольксваген" протаранив авто, в якому сім'я поверталася з церкви (фото)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.