facebook

Термінатор сьогодні. Наукові прототипи кіборгів з культового фільму

Термінатор: Генезис, прем’єра п’ятої частини культового фільму стартує в Україні сьогодні.

1647105


Перша частина культового Термінатора вийшла більш як 20 років, в 1984 році. Остання,Термінатор: Генезис, сьогодні. Більше 20 років тому фільм називали пророчим, однак тоді ще не було зрозуміло, в який бік буде рухатися науковий процес. Корреспондент.net вирішив розібратися, як близько сучасна наука підійшла до технологій Термінатора.

Рідкий метал

 Кадр з фільму Термінатор

Термінатор Т-1000

Безліч глядачів були вражені термінатором Т-1000, а саме його можливістю змінювати форму. Чи має наука схожі аналоги? Як виявилося, перший крок зроблено.

Так, у березні 2015 року китайські вчені створили самохідний мотор з рідкого металу. При чому, за своєю поведінкою, мотор мало чим відрізняється від живих організмів.

Вперше побачивши краплю в русі, вчені не зрозуміли, як у них це вийшло. Подальші експерименти виявили два механізми.

Так, частина тяги дає зарядовий дисбаланс, через який виникає перепад тиску між переднім і заднім краєм краплі – це і штовхає її вперед. Також, при взаємодії алюмінію з каустичною содою виділяються бульбашки водню, які надають машині додаткове прискорення.

Утримуючи краплю в нерухомому положенні, вона перетворюється на насос, прокачує приблизно 50 мілілітрів води за секунду. “Це перший в світі насос з автономним джерелом енергії”, – наголошує Лю.

Зараз Лю і його колеги планують скористатися цим методом для контролю за швидкістю краплі, а також для координації руху безлічі подібних пристроїв. М’які машини для початку планується використовувати для доставки вантажів по трубах і ліків по кровоносних судинах.

Штучний інтелект

 

Ці роботи не тільки навчилися акомпанувати живому музикантові за заданою програмою, а й адекватно імпровізувати

Штучний інтелект також розвивається не за днями, а за годинами. Однак зараз у науці скоріше практичне ставлення до ШІ, а не фундаментальне. Багато підходів були випробувані, але до виникнення штучного розуму жодна дослідницька група поки так і не підійшла.

Читайте також:  "50 відтінків сірого" шість разів номінували на "Золоту малину"

Однак, успіхи, безумовно є. На сьогоднішній день роботи вміють імпровізувати, розбиратися в людях, а Google у квітні заявив про намір перенести особистість людини в робота.

Крім цього, такі авторитетні особистості як Стівен Хокінг і Білл Гейтс також відзначали загрозу розвитку штучного інтелекту. На їхню думку, сценарій Термінатора цілком реальний.

Так, Хокінг вважає, що протягом наступного століття комп’ютерний розум візьме гору над людським. На думку фізика, наше майбутнє залежить від змагання між здоровим глуздом і технологіями.

Білл Гейтс згоден з Хокінгом.

“Я з тих, хто вважає, що суперінтелект може загрожувати людству. Спочатку машини будуть виконувати за нас роботу і не будуть занадто розумними. Через кілька десятиліть машини порозумнішають, що може стати для нас проблемою. Я не розумію, чому багатьох людей це не хвилює”

Білл Гейтс    

Бойове застосування роботів

Кадр з фільму

Наразі більшість бойових роботів є пристроями телеприсутності, і лише дуже небагато моделей мають можливість виконувати деякі завдання автономно, без втручання оператора, тому найближчим часом загроза фізичного знищення людей роботами відсутня.

У військах отримали поширені літаючі роботи.

На початок 2012 року військовими в усьому світі використовувалися близько 10 тисяч наземних і 5000 літаючих роботів; 45 країн світу розробляло або закуповувало військових роботів.

Втім, розробки в цій сфері тривають. У лютому цього року ВМС США заявили про проведення випробувань робота SAFFiR (Shipboard Autonomous Fire-Fighting Robot), призначеного для боротьби з вогнем на борту судна, який зовні нагадує перших людиноподібних термінаторів.

Ентузіасти розробляють й інші моделі. Нехай, вони поки без зброї, проте виглядають дуже вражаюче і схожі на “нелюдиноподібних” термінаторів, наприклад Т-1.

Андроїди

Термінатори з фільму є людиноподібними, тобто андроїдами. На сьогоднішній день наука пропонує дуже схожих на людей андроїдів, з правдоподібною мімікою, як, наприклад, у робота з ім’ям Янгянг. Однак при цьому штучний інтелект у них поки залишає бажати кращого.

Кіборги

Фото: Університет Джонса Хопкінса

Особливістю термінаторів моделей Т-800 (Шварценеггер грав саме цю модель) було те, що корпус був покритий штучно згенерованою людською плоттю, тобто він був кіборгом.

У сьогоднішній науці тут слід звернути увагу на технології протезування, а вони розвиваються досить швидко.

Так, на сьогоднішній день вже створено протез ноги, здатний відчувати поверхню.

“Відчуття таке, ніби у мене знову з’явилася нога. Я більше не ковзалися на льоду, я можу сказати, йду я по гравію, твердій поверхні, траві або піску. Я можу відчувати навіть маленькі камінчики”, – поділився враженнями Вольфганг Ранггер , перший пацієнт з чутливим протезом.

Крім того, в 2014 році безрукий американець Ліс Боу став першим пацієнтом, який навчився за допомогою думокуправляти одночасно двома протезами, а команда корейських і американських учених розробили “найрозумнішу” шкіру на сьогоднішній день, що відчуває дотик, тиск, температуру і вологість.

Око Термінатора

Кадр з фільму

Не можна обійти стороною і знаменитих очей Термінатора. Нехай сьогодні подібні технології виглядають не так зловісно і барвисто, проте вони також дозволяють виводити на екран додаткову інформацію про об’єкти, які потрапляють у поле зору.

Називається технологія Auqmented Reality (доповнена реальність).

Фото: Cohlab

Сучасні розробки доповненої реальності дозволяють розпізнавати не тільки чіткі лінії, а й форму обличчя, руки, пропорції тулуба – практично будь-які обриси предметів.

В інтернеті та на реальних торгових майданчиках вже працюють кілька сотень віртуальних примірочних, де ви бачите себе на екрані кіоску, як у відображенні дзеркала, тільки в новому одязі.

Читайте також:  Міс Світу 2015: названо переможницю конкурсу

Крім того, не можна обійти стороною і окуляри доповненої реальності Microsoft.

Використовується така технологія не тільки для розваг. У сучасних бойових літаках і вертольотах часто використовується індикація на лобовому склі або на шоломі пілота.

Вона дозволяє пілоту отримувати найбільш важливу інформацію прямо на тлі обстановки, не відволікаючись на основну приладову панель.

Таким чином, практично на кожну технологію Термінатора наука має свій аналог, нехай поки не достатньо розвинений, але перші кроки зроблено. Яким же буде майбутнє у таких технологій, і чи не призведуть вони до повторення апокаліптичного сценарію – говорити поки рано.

Шукайте деталі в групі Facebook