facebook

Макрон: Лукашенку доведеться піти

За словами французького лідера, ситуація в Білорусі – це криза авторитарної влади.

Президент Франції Емманюель Макрон прокоментував ситуацію в Білорусі. На його думку, Олександр Лукашенко має добровільно піти з посади президента РБ.

“Очевидно, йому [Лукашенку] доведеться піти”, – цитує DW слова Макрона в інтерв’ю виданню Le Journal du Dimanche.

За словами французького лідера, ситуація в Білорусі – це “криза авторитарної влади, яка не може прийняти логіку демократії і яка утримується силою».

Макрон зазначив, що його захоплює мужність білорусів, які беруть участь у протестах.

“Вони знають про те, на який ризик йдуть, виходячи щотижня, у вихідні, на демонстрації, і все-таки вони продовжують це робити, прагнучи вдихнути життя в настільки давно задушену демократію в цій країні”, – сказав французький лідер.

За словами Макрона, особливої поваги при цьому заслуговують жінки, які беруть участь у протестах.

Що відбувається в Білорусі: Хроніка протестів


9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська – 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту відбулися зіткнення з силовиками. По всій країні почалися страйки.
У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, чимало з них під час затримання і в СІЗО сильно били. Сотні людей постраждали, відомо про трьох загиблих.
Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі та вважає Лукашенка нелегітимним президентом.
16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.
Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якої – забезпечити транзит влади.
В ЄС почали готувати санкції проти білоруських чиновників. Латвія, Литва та Естонія вже заборонили в’їзд 30 громадянам Білорусі. Серед них – президент країни Олександр Лукашенко.
13 вересня під час масових акцій по всій Білорусі силовики знову жорстоко затримували протестувальників. Силу застосовували навіть до жінок.
15 Вересня Верховна Рада України прийняла заяву щодо подій у Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії і підтримали введення Євросоюзом санкцій проти білоруських чиновників.
17 вересня Європарламент не визнав перемогу Лукашенка на виборах і визнала Координаційну раду білоруської опозиції тимчасовим представницьким органом білорусів.
23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка. За білоруським законодавством, цей захід має транслюватися державними телеканалами, однак цього зроблено не було.
Білоруська опозиція закликала почати безстрокову акцію непокори після цієї таємної інавгурації.
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що “інавгурація” Олександра Лукашенка не означає визнання його легітимності на посаді президента.

Читайте також:  В Україні створили мобільний додаток для відстеженням черг на кордоні з Польщею

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.