facebook

У Єврокомісії зробили останню пропозицію щодо угоди з Грецією

Жан-Клод Юнкер скерував прем’єр-міністрові Греції Алексісу Ципрасу відповідний лист.

1646316



Глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер зробив Афінам останню пропозицію перед тим, як у вівторок закінчиться термін виплати Грецією боргу кредиторам. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерела у грецькому уряді.

У рамках пропозиції прем’єр Греції Алексіс Ципрас повинен буде направити лист на адресу Юнкера, голови Єврогрупи Йєруна Дейсселблума, а також канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Франсуа Олланда, який має бути отримано до початку екстреної зустрічі політичних лідерів Європарламенту у вівторок, 30 червня.

За даними агентства, Юнкер направив прем’єр-міністрові Греції Алексісу Ципрасу лист, в якому запропонував прийняти останню пропозицію МВФ і ЄЦБ щодо скорочення податку на додану вартість на послуги грецьких готелів до 13% замість 23, як пропонувалося кредиторами раніше.

Наразі невідомо, чи були внесені в останню пропозицію ще які-небудь зміни.

У разі якщо пропозицію буде підписано Ципрасом, Єврогрупа повернеться до розгляду зобов’язання, даного в 2012 році Греції про можливість реструктуризації держборгу країни шляхом збільшення термінів його виплати, а також зниження процентних ставок. За словами Юнкера, дана обіцянка може набути чинності вже в жовтні поточного року.

Як повідомляв Кореспондент.net, раніше сьогодні джерело в грецькому уряді повідомило, що Афіни не заплатять 1,54 мільярда євро Міжнародному валютному фонду 30 червня, що призведе до дефолту Греції.

На 5 липня в Греції призначений референдум про необхідність введення заходів економії, на яких наполягає “Велика трійка” кредиторів – Єврокомісія, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд.

Нагадаємо, уряд Греції на тиждень призупинив роботу банків у країні. Також було введено контроль за рухом капіталу, щоб зупинити відтік грошей за кордон. Зараз одна людина може зняти в банкоматі не більше 60 євро на добу.

Читайте також:  Найсильніша спека за останні 30 років: у Греції людей закликають економити світло через вкрай високу температуру

Міністри фінансів єврозони 27 червня відмовилися продовжувати програму фінансової допомоги Греції після 30 червня.
За матеріалами: РИА Новости

Шукайте деталі в групі Facebook