facebook

«Казус Сніжани Єгорової»: як правильно реагувати на «збитих льотчиків»

Створення в Україні бодай неформального інституту неподання руки давно на часі.
«Сніжана Єгорова – чиста нацистка, яка транслює ненависть до українського народу. Такі люди мають відповідати, бо це злочин», – емоційний коментар належить журналістці Тетяні Микитенко. Це лише один приклад реакції на образливі висловлювання на адресу українських військових. У світ вони пішли 18 серпня завдяки YouTube-каналу «прямо_talk». Згідно статистики, на нього підписаний аж 941 користувач.


Інтерв`ю, в якому прозвучало знецінення захисників України з оціночними судженнями «селюки» та «рагулі», дала каналу Сніжана Єгорова. Яку вже потім, коли з іскри розгорілося полум`я медійного скандалу, називали «зіркою» або «телеведучою». Що саме веде пані Єгорова і чому вона «зірка», дотепер ніхто з критиків не пояснив. А оскільки нема таких пояснень, то й не зрозуміло, чому на її слова треба зважати.

Звісно, реагувати на публічне знецінення громадянкою України подвигу українських військових треба. Власне, ветеран діючої російсько-української війни, блогер Олексій Петров так і зробив. Проте він та інші достойні небайдужі люди потрапили в ситуацію, яку шахісти називають цугцвангом. І самі не вповні це зрозуміли. Промовчати, проковтнути – не можна. Відповісти – визнати значимість Сніжани Єгорової для інформаційного простору, її такий-сякий вплив на суспільство та загалом «зірковість телеведучої». Словосполучення взяте в лапки, бо жодного з цих статусів Сніжана Єгорова вже давно не має.

Як телеведучу її згадували востаннє три роки тому в зв`язку з працевлаштуванням на «Прямому». Звідки вона пішла зі скандалом, який став черговою серією реаліті-сіткому «Розлучення Єгорової і Мухарського». Єгоровій не сподобалося, що колишній чоловік Антін Мухарський з`явився в ефірі «Прямого» в якості гостя на іншій програмі, а глядачі підтримали його, а не її в їхній публічній чварі. Куди поділася пані Єгорова потому і чому людину, яка нічого ніде не веде, називають телеведучою без префіксу «екс» – питання відкрите.

Читайте також:  Путін стає все більш схожим на Гітлера: у “рашці” офіційно дозволили фашистське привітання!

«Зірка» – не лише телевізійна ведуча. Поняття дуже широке. Наприклад, зірка кіно. До Сніжани Єгорової воно могло б підійти, бо в кіно, точніше, в серіалах пані справді знімається. Час від часу. На других ролях. Жодної з них навіть прискіпливі телекритики не згадають. Зате я згадаю її, мабуть, першу роль у повнометражному українському фільмі. Невеличку, проте красномовну. Це комедія Олега Фіалка «Імітатор», що вийшла на екрани в 1990-тому році. До речі, там же в трошки більшій ролі знявся тоді суперзірка команди КВК ДДУ Сергій Сивохо. Втім, мова про Єгорову: юна акторка пройшлася в кадрі, демонструючи голий зад. Нагадую: таким був кінодебют майбутньої «зірки». Власне, за тридцять років дебют у повноцінну роль не переріс.

У жодному разі не претендуючи на святість, не моралізуючи та не вважаючи свої смаки еталонними, заявляю: актор чи актриса можуть і мають право оголювати себе, якщо того вимагає пропонована драматургія. Зніматися голим не гріх, навпаки, додає популярності. Так сталося з Русланою Писанкою після фільму Андрія Бенкендорфа «Кілька любовних історій» (1994). Кадри, де її цілує в сідниці персонаж Валерія Чигляєва, досі поширюють, згадуючи послужний список акторки і телеведучої. Але брутально це не виглядало і не виглядає. Бо Руслана Писанка справді зірка, без лапок, театру і кіно. Яка навіть під час карантину знялася в веб-серіалі. А до того активно гастролювала з популярною комедійною виставою «Потяг Одеса-мама», зриваючи оплески.

Тож навряд людина з реальним зірковим статусом дозволить собі давати інтерв`ю на маргінальному майданчику. А якщо піде на таке, навряд дозволить собі подібні висловлювання. Йдеться якщо не про самозбереження, то про самоповагу.

Читайте також:  Арештували жінку, яка біля Львова розпорола живіт брату коханця

Сніжана Єгорова, чия «зірка» давно згасла, подібні речі собі дозволяє. Отже, самоповаги вона не має. Як і поваги до інших.

Звідси витікає логічне питання: чи варто надавати такому персонажу навіть мінімальний медійний майданчик. Гаразд, то вже не мені вирішувати, а тому, хто надає. Тоді наступне питання, вже до тих, хто емоційно реагує – на кого ви реагуєте?

Я можу й готовий зрозуміти негативну реакцію на проросійську позицію Леоніда Кравчука. Але, по-перше, він не голий зад показував і не з Мухарським розлучався, а, як не крути, перший президент України. Персона, назавжди закріплена в історії. По-друге, пан Кравчук, подобається це комусь чи ні, нині має офіційний державний статус. Відтак – чималий вплив на нинішню ситуацію. До його слів треба уважно прислухатися, аналізувати, робити висновки.

Або візьміть іншого персонажа – композитора Володимира Бистрякова, частого і скандального гостя каналів з орбіти Віктора Медведчука. Його антиукраїнські меседжі дуже любить поширювати й обговорювати мережева спільнота. Гнівно тавруючи при цьому й раз по раз пропонуючи купити квиток до Москви в один кінець. Гаразд, нехай пан Бистряков відповідає поняттям «совок» і «вата» тією ж мірою, що пані Єгорова. Проте є нюанс: попри свої проросійські погляди, Володимир Бистряков все ж має в послужному списку реальні здобутки. Це і пісні на його музику, деякі досі вважаються хітами. Також – робота над культовим українським мультиком «Острів скарбів», всі музичні теми де є шедевральними. Чи має право пан Бистряков на проросійські погляди? Чи має право він їх публічно озвучувати? Не мені вирішувати, тут потрібне правове поле. Але цей «збитий льотчик», погодьтеся, колись високо літав. Тому й прикро, що впав так низько.

Читайте також:  “Епіцентр” викупив у Калуші частину “солянки” за 6 млн гривень

Можу знайти чимало схожих прикладів. Кожен з яких сам по собі відсуватиме Сніжану Єгорову з її думками на маргінеси інформаційного простору. Зважати на сказане нею, ще й приписувати сказаному якусь ідеологію на кшталт нацистської, дорівнює спробою рахуватися з безробітним сусідою. Що сидить на шиї в дружини, коли не спить – безсистемно втикає в телевізор, і висловлюється з будь-якого приводу.

Тут на язик проситься дійство, показане 24 серпня на Софіївській площі під виглядом святкового концерту. Звернули увагу на більшість артистів? Це «зірки» на чолі з Олегом Винником, які під час карантину впали у фінансову яму через скасування концертів. А деякі на кшталт Наталі Могилевської взагалі давно їх не мали. Проукраїнські налаштоване суспільство має право засуджувати всіх і кожного – проте кожен із них мав право нагадати про себе. Нехай у такий несмачний, ганебний спосіб.

На їхньому фоні Сніжана Єгорова все одно програє. Адже спробувала нагадати про себе аудиторії, яка її не особливо-то й пам`ятала. Хіба в контексті розлучення з Антіном Мухарським. Та й того знають більше за колишню дружину та впізнають швидше завдяки персональній активності в соцмережах. Він теж був телеведучим, проте зараз подає себе як письменника.

Висновок з «казусу Єгорової» новим та оригінальним не буде. Будь якої реакції, негативної чи позитивної, варті лише ті персонажі, які залишили про себе бодай якусь пам`ять. Добру, злу – без різниці. І створення в Україні бодай неформального інституту неподання руки давно на часі. Саме він дозволить не надавати медійних майданчиків подібним особам.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.