facebook

Як діти підуть до школи з 1 вересня: уроки, харчування, медогляд та виявлення хворих

Українські школи готуються до проведення занять в умовах епідемії коронавірусу, оскільки до початку нового навчального року залишилися лічені дні. Дирекція навчальних закладів розробляє графіки пропуску школярів до закладів, облаштовує подвір’я для уроків на свіжому повітрі та забезпечує наявність санітайзерів.



Проте, якщо навчальний заклад розташований у регіоні, який потрапив до “червоної” зони, то діти не будуть йти до школи, а навчатимуться онлайн. Головний санітарний лікар Віктор Ляшко зазначив: “Онлайн-навчання буде запроваджено саме на той період, поки регіон перебуватиме в “червоній” зоні”.

На сайті МОЗ можна відстежувати, як змінюється динаміка в регіоні. У навчальних закладах з “помаранчевої” зони заборонять відвідування групами кількістю понад 20 людей. Однак це не стосується дитсадків, шкіл, а також закладів позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти. Вони працюватимуть, як і ті, що перебувають у “жовтій” та “зеленій” зонах.

У “помаранчевій”, “жовтій” та “зеленій” зонах, згідно з рекомендаціями головного санітарного лікаря та Міністерства освіти і науки. Ще до початку занять керівник навчального закладу має розробити маршрути і графік допуску дітей до школи так, щоб уникнути скупчення. Зокрема, МОЗ рекомендує змістити початок уроків для різних вікових груп, відкривати аварійні входи й виходи та виокремити зони переміщення для різних вікових категорій дітей.

На вході до школи для персоналу закладу проводитимуть температурний скринінг, до роботи не допускатимуть вчителів з температурою понад 37,2. В навчальний заклад всі мають заходити в масках або респіраторах. Пересуватися навчальним закладом всі також повинні в масках, окрім учнів 1-4 класів. Вчителі можуть викладати без респіратора, але обов’язково дотримуючись дистанції. Лише у “помаранчевій” зоні вчителі мають одягати прозорий захисний щиток, який дозволяє передавати емоції.

Читайте також:  Дітей обшукують, батьків не пропускають: у Маріуполі росіяни перетворили школи на ГУЛАГи

У туалетах має бути рідке мило та паперові серветки замість рушників. Антисептики рекомендують розставляти у місцях, де найбільше людей, зокрема при вході до класу, щоб діти могли обробляти руки. Після кожного заняття вчителі мають провітрювати клас протягом 10 хвилин, а уроки бажано проводити в одному приміщенні, щоб з класу в клас переходили лише вчителі. Деякі школи облаштували подвір’я на своїй території для того, щоб проводити заняття на свіжому повітрі, поки це дозволятиме погода.

Медогляд у великої кількості фахівців проходитимуть лише учні 4-9 класів. Решта зможуть принести довідку від сімейного лікаря. Першокласники повинні пройти медичний огляд до початку навчального року, йдеться про форму 086/о. Її видає сімейний лікар, він же за необхідності і направить дитину до вузьких спеціалістів.

Учні старших класів мають проходити медогляд 1 раз на рік, це не обов’язково робити перед початком навчального року. Щеплень цього року не скасовують.

Якщо у когось з дітей або вчителів з’являться симптоми протягом дня, їх мають ізолювати у спеціально відведене приміщення та повідомити про це медичного працівника та епідеміолога, який опікується цим навчальним закладом. На початку уроку вчитель має спитати у дітей про їхнє самопочуття. Якщо в класі хоча б одна дитина захворіє на коронавірус — весь клас має йти на самоізоляцію.

У шкільних їдальнях школярі харчуватимуться за графіком. При вході до їдальні повинні стояти антисептики. Відстань між столами має бути не менше 1,5 метра, а за одним столом може сидіти максимум чотири дитини. Страви та прибори школярам видаватимуть в індивідуальному упаковуванні працівники їдальні, які мають бути у захисних масках та гумових рукавичках. Медичний співробітник закладу щодня повинен контролювати санітарно-протиепідемічний режим харчоблоку.

Читайте також:  “Ти ба, 1+1 прoбивaє дно!” Учасниця шоу “Міняю жінку” не на жарт рoзлютилa мeрежу свoїм ставлeнням до дiтей (відео)

У шкільний автобус діти повинні заходити в масці й займати лише сидячі місця. Водії також мають бути забезпечені масками та антисептиками. Стан їхнього здоров’я повинен контролювати перевізник та не допускати до роботи працівників з температурою вище 37,2. Дезінфекцію в салоні проводитимуть перед початком робочої зміни та після її завершення.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.