facebook

Попри рекомендації урядів не їхати цьогоріч до Умані збираються до 10 тисяч хасидів

Для відвідання поховання цадика Нахмана та святкування іудейського нового року Рош га-Шана в Умані збираються до 10 тисяч паломників з усього світу.

Про це під час пресконференції повідомив Бен Нун Натан, президент Міжнародного благодійного фонду ім. Рабі Нахмана з Бреславу, інфрмує Укрінформ.

“Очікується від п’яти до десяти тисяч паломників. Це значно менше, ніж завжди. Через пандемію коронавірусу в Україну не їхатимуть люди з групи ризику. Взагалі не буде святкування, буде просто приїзд гостей”,



– відзначив Бен Нун Натан.

Щотижня (а до нового року ще місяць), в Україну дванадцятьма літаками прибуватиме півтори тисячі паломників.

“Кожен хасид інвестує в Україну. Це авіаквиток, таксі, готель або найми квартири, мобільний зв’язок, їжа та вода тощо. Рекордна сума витрачених однією людиною грошей – 85 тисяч”, – уточнив президент Міжнародного благодійного фонду.

Повідомляється, що за 33 роки відвідування Умані хасиди залишили тут чималі гроші. Наразі вони готові вкласти $100 мільйонів в одну з найбільш шанованих святинь і місце паломництва для представників Брацлавської течії хасидизму.

“Ми б хотіли витратити гроші як на облаштування самої могили, так й інфраструктури міста, зокрема, збудувати аеропорт. А це робочі місця для уманчан, розвиток самого міста. Це буде взаємовигідно для усіх. Тож ми дуже сподіваємося, що нас почують і не стануть перешкоджати паломникам”, – сказав Бен Нун Натан.

Як повідомив рабін Елі Хезхін, ізраїльтяни дуже серйозно ставляться до заходів епідеміологічної безпеки в умовах розповсюдження коронавірусу. В місцях перебування хасидів буде розгорнута медична клініка.

“В Умань їде 24 лікарі, які в ній працюватимуть. Відділення буде оснащене десятьма апаратами ШВЛ. Ми хочемо забезпечити безпеку як для паломників, так і для місцевих мешканців”, – підкреслив Елі Хезхін.

Читайте також:  Арестовича внесли у базу «Миротворця» за здійснення інформаційних диверсій на користь російських загарбників

Щодо того, як хасиди ставляться до рекомендацій урядів України та Ізраїлю не їхати до Умані, юрист Ірина Рудницька сказала: “Все, що не заборонено, то дозволено. Адже лише рекомендації”.

“Якщо Україна заборонить відвідування поховання цадика Нахмана, для хасидів це буде трагедія. Адже дехто з них цілий рік збирав гроші на квиток, щоб прилетіти в Україну. Ми думаємо про Умань, живемо Уманню. 33 роки поспіль мешканці міста та України дуже добре нас приймали. Сподіваємося, що керівництво вашої держави зрозуміє наше бажання зустріти Рош га-Шана біля священної для нас могили”, – додав Бен Нун Натан.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.