facebook

Українці VS Поляки. Мовний бар`єр чи національна нетерпимість?

Сусідня Польща, куди масово виїжджають українці у пошуках роботи, уже стала для наших земляків мало не другою домівкою. Проте під словом «домівка» розуміємо лише довготривале місце перебування, бо чужина не завжди приязно їх приймає. Все частіше між громадянами обох країн виникають сутички та непорозуміння, які здебільшого розвиваються на тлі етнічного конфлікту.

Чому українці стають жертвами агресивних дій з боку поляків тамтешні правозахисники замовчують.  Адже, якщо проаналізувати останні випадки  насильства поляків над українцями, то бачимо, що найпершою причиною є саме національна приналежність. Здавалось, що в цивілізованих країнах подібні речі – це пережитки минувшини, але відгомін забутих історією подій нагадує про себе не в кращих традиціях нашого часу.

Яскравим свідченням цього є побиття  українських студентів на вулиці міста Жешув. П`ятеро молодиків, місцевих жителів, напали на своїх ровесників, почувши, що ті з України. Конфлікт нападники спровокували запитанням – «Кому належить Львів? Україні чи Польщі?», після чого кинулися до бійки, назвавши студентів «бандерівцями» . Провокаторів затримала поліція. Підозра у побитті на національному підґрунті загрожує їм позбавленням волі до п’яти років.

Жахливий  випадок стався у столиці Польщі. 22-річний  мешканець Варшави напав на двох українців через те, що вони розмовляли українською. Спочатку нападник завзято перервав їх розмову вульгарною лайкою, а потім озброївшись сльозогінним газом  кинувся до побиття.   Агресора  заарештували та позбавили волі терміном до трьох років через конфлікт на національному підґрунті.

Тим часом внаслідок чергового  інциденту у польському місті Торунь двоє громадян України отримали тілесні ушкодження. На них напали семеро зловмисників зі словами  «Польща для поляків». Причиною нападу за словами потерпілих стала українська мова.

Прикро те, що такі випадки сьогодні не поодинокі. Майже щомісяця з українських та польських ЗМІ ми дізнаємося про побиття, напади, обкрадання та порушення прав українських заробітчан. Що є причиною недоброзичливого  ставлення поляків до українців? Мовний бар’єр, який не дає обом сторонам порозумітися  чи національна нетерпимість?

Читайте також:  На Прикарпатті селяни не дозволяють зібрати урожай сої (відео)

Шукайте деталі в групі Facebook