facebook

У Білорусі заявили про фальсифікацію виборів Президента

Мінськ заповнений спецпризначенцями і військовою технікою. ОМОН перекрив центральний проспект Незалежності. Опозиція закликає людей вийти на вулиці. Це шості вибори в історії незалежної Білорусі. Вже 26 років її очолює Олександр Лукашенко.



Такої явки на президентських виборах Білорусь іще не бачила. Величезні черги до посольств у різних країнах світу. Утім проголосувати вдасться далеко не всім. Правозахисники кажуть: черги рухаються повільно, і це зроблено навмисне, пише 5 канал.

За даними влади вибори можна визнати такими, що відбулися ще станом на обід неділі. Заявляють, що явка у більшості регіонів склала 50 відсотків. Сюди долучили і явку за 5 попередніх днів дострокового голосування. На ньому проголосували понад 40 відсотків.

Правозахисні організації не вірять, що аж так багато людей голосували дочасно. Переконані – усе для того, щоб фальсифікувати вибори на користь чинного і єдиного поки президента.

“Неможливо, що він у владі стільки років”, – кажуть білоруси.

Надвечір неділі до Мінська стягнули військову техніку. Найбільше спецпризначенців біля урядових будівель і адміністрації президента Білорусі. Про це у соцмережах повідомляють білоруські демократичні медіа. Вести прямі трансляції не можуть. Від початку волевиявлення у Мінську почалися перебої з інтернетом.

Спостерігачів на дільниці не пускають. Хоча фіксують там численні порушення і події, які потребують пояснень. Так, на одній з дільниць жінка вилізала з вікна по драбині, із мішком документів. На дільниці пояснили, що у приміщенні заклинило двері.

Білоруські силовики не гребують і затриманням журналістів. Кілька днів тому із країни примусово видворили знімальну групу телеканалу “Настоящее время”. А вже у день виборів – невідомі у цивільному та масках вклали обличчям до землі знімальну групу російського телеканалу “Дождь”. Затримання відбулося одразу після того, як журналісти поговорили з представницею опозиції.

Читайте також:  Локдаун не скасують, карантин встановлено до 28 лютого: Степанов розповів, які обмеження чекають на Україну

“Усе відбувається на тлі такого великого громадянського піднесення. І в цей же момент на фоні військової техніки, яка зараз стягується у місто. Місто фактично оточене, до Мінська в’їхати неможливо, і виїхати з нього також. І в принципі, всі зараз в очікуванні того, що буде відбуватися після 20:00. І є велика загроза, що багато виборців не зможуть проголосувати, бо комісії роблять усе можливе, щоб якомога менше виборців потрапили сьогодні на виборчі дільниці”, – каже Уладзь Лабкович, правозахисник, координатор компанії громадського спостереження “Правозахисники за вільні вибори”.

Чинний глава держави Олександр Лукашенко намагається переобратися на посаду вшосте. Конкуренцію президенту, який керує країною вже 26 років склали чотири кандидати. Головна суперниця – дружина затриманого блогера Світлана Тихановська. Вона заявила, що виїжджати із Мінська наміру не має. Хоча одна з її соратниць, Вероніка Цепкало виїхала у Москву, і голосуватиме там. Вона – дружина незареєстрованого кандидата у президенти Білорусі Валерія Цепкало. Який теж спочатку втік до Москви, а згодом переїхав до Києва.

Більшість виборчих дільниць закрились в 20:00, незважаючи на величезні черги з виборців, які не встигли проголосувати. Але на деяких виборчих дільницях представники виборчої комісії пообіцяли, що працюватимуть, поки не проголосують всі охочі громадяни.

За словами спостерігачів, на деяких дільницях явка досягала 100%. За офіційними даними екзит-полів, за Лукашенка проголосували 79% виборців. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська (6,8%), третє – Анна Канопацька (2,3%). Наразі ЦВК починає процедуру підрахунку голосів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.