facebook

Працюючих пенсіонерів штрафуватимуть? У ПФУ пояснили ситуацію з виплатами

Розмір пенсії в Україні визначається кількістю страхового стажу, а також сплачених внесків. У законі прописано, що пенсійні виплати робляться без урахування зарплати громадянина, якщо це не стосується конкретних випадків, передбачених законодавством, пише Хвиля.



“Пенсіонер має право на призначення та отримання пенсії, до того ж продовжуючи працювати, навіть на тій же посаді (крім пенсіонерів, які отримують пенсію за вислугу років)”, – пояснили в Пенсійному фонді. Там також підкреслили, що в Україні, станом на 1 липня 2020 року налічується 11,2 мільйона пенсіонерів, 2,7 млн з яких продовжують працювати.

“Розмір призначеної пенсії переглядається за правилами, визначеними законодавством. Через кожні два роки пенсіонерам, які працювали після виходу на пенсію, проводяться перерахунки з урахуванням придбаного після призначення пенсії страхового стажу або страхового стажу і заробітної плати (обирається найвигідніший варіант перерахунку)”, – повідомили в ПФУ.

Там також зазначили, що причиною перерахунку пенсії може стати зміна прожиткового мінімуму для громадян, які втратили працездатність. Зазвичай такі зміни передбачені двічі на рік – з липня та Грудня. Інша справа надбавки, доплати та інші соціальні виплати – вони переглядаються, як тільки в країні змінюється прожитковий мінімум. Тоді пенсія може збільшиться незалежно від того, працює пенсіонер чи ні. Також законодавством передбачена для непрацюючих пенсіонерів надбавка для членів сім’ї, які втратили працездатність. І для того, щоб була встановлена відповідна пенсійна виплата, обов’язково потрібно повідомляти в ПФУ про те, що пенсіонер працевлаштований.

Читайте також:  Негода у Карпатах: синоптики розповіли про загрозу сходження снігових лавин

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.