facebook

“Всюди уламки і тіла”: Вибухи в Бейруті забрали життя 73 осіб, більше 3700 поранених

У результаті двох вибухів у столиці Лівану Бейруті загинули щонайменше 100 людей, понад чотири тисячі поранені, декілька кварталів міста повністю зруйновані.

За повідомленнями влади, вибухнула велика партія аміачної селітри (нітрату амонію), яка використовується як вибухівка, а також як азотне добриво.

2 750 тонн селітри шість років зберігали в порту без дотримання заходів безпеки.

Спочатку почалася пожежа, а потім – вибух.

Влада Бейруту оголосила в країні надзвичайний стан на два тижні.

Також з середи в країні оголосили триденну жалобу.

Свідки опублікували в соцмережах кадри, як над портом спочатку видно стовп диму, а потім – сильний вибух, після якого над містом нависла хмара у формі гриба.

Вибухова хвиля розкидала автомобілі, зруйнувала будівлі, розташовані на відстані декілька кілометрів від порту.

“Те, що ми бачимо – це величезна катастрофа. Жертви і поранені повсюди”, – заявив голова Червоного Хреста у Лівані Джордж Кетані.

Рятувальники продовжують діставати з-під завалів тіла. Кількість загиблих може зрости.

Почалося розслідування, що стало причиною вибуху і чому нітрат амонію зберігався без належних заходів безпеки.

За повідомленнями, нітрат амонію вивантажили у порті ще у 2013 році. З того часу ця небезпечна і легкозаймиста речовина зберігалася там. Її використовують як вибухівку, а також у сільському господарстві.

Вибух стався у дуже важкий для Лівану час. Країна переживає глибоку економічну кризу і пандемію коронавірусу.

“Усі будівлі навколо зруйновані”

Вибух стався після 18:00 у вівторок, 4 серпня. Журналіст ВВС з місця катастрофи повідомляє про величезну кількість жертв і серйозні руйнування. Схоже, що порт Бейрут не зможе працювати. Лікарні переповнені пораненими.

Багато людей ще під уламками. Свідки описують, що ледь не оглухли від вибуху – такої потужності він був.

“Усі будівлі навколо зруйновані. Я йду через вулицю, всю всіяну склом і уламками. Навколо темно”, – описав один зі свідків побачене агенції AFP.

Трясло все місто. Вибух навіть відчувався на острові Кіпр, що розташований за 240 км у Середземному морі. Люди на Кіпрі говорили, що подумали про землетрус.

Прем’єр Лівану Хасан Діаб оголосив середу “днем національної жалоби”. Він звернувся до інших країн світу з проханням про допомогу.

Президент Лівану Мішель Аун терміново скликав Вищу раду оборони країни.

“Гіршого часу бути не могло”
Рамі Райхам, ВВС News, Бейрут

Сирени виють, машини швидкої пробираються через переповнені дороги до місця вибуху. Шосе, яке веде до Бейруту з півночі, вкрите склом.

Ніколи не буває вдалого моменту для такого удару, але важко уявити гірший час, ніж зараз.

Лікарні і так ледь справлялись з хворими на Covid-19. А зараз там тисячі поранених. Очікується ще більше.

Сотні людей залишилиcь без домівок. Будинки цих людей за якусь мить перетворилися на гори брухту і скла.

Ліван імпортує більшу частину своєї їжі; економіка країни вже майже рік перебуває у вільному падінні на фоні побоювань про продовольчу безпеку.

Тепер усе зерно, яке зберігалося в порту, зникло. Насправді самого порту Бейрута “більше не існує”, сказав один чиновник.

Навіть після того, як мине шок, буде важко зрозуміти, які це матиме наслідки для країни.

Миротворча місія ООН в країні повідомила, що серед миротворців є поранені, деякі – серйозно. Судно з миротворцями перебувало в порту Бейрута, коли стався вибух.

Хаді Насралла, очевидець, в коментарі BBC
Я бачив вогонь, але ще не знав, що відбудеться вибух. Ми сіли всередину машини. Раптом я втратив слух, бо, мабуть, я був занадто близько. Я втратив слух на кілька секунд, я розумів, що щось не так.

І тут раптом скло просто повилітало звідусіль, в машині, у машинах навколо нас, крамницях, супермаркетах, будинках. Просто скло падало з усіх будинків.

Буквально по всьому Бейруту люди телефонували один одному з різних районів, і вони пережили одне і те саме: розбите скло, будівлі, які тремтіли, гучний вибух.

Насправді ми були шоковані, тому що зазвичай, коли це трапляється, лише одна місцевість переживає ці події після вибуху, але цього разу це був весь Бейрут, навіть райони поза Бейрутом.

Сунніва Роуз, журналістка
Заїхавши в Бейрут рано ввечері, коли ще було світло, я побачила абсолютний хаос. Вулиці буквально були вкриті склом. Автомобілі швидкої допомоги не могли проїхати – заважала цегла, цементні плити. Будинки розвалилися.

Коли я дісталася порту, його вже закрили військові. Армія сказала триматися подалі, якщо станеться другий вибух.

До неба пізно увечері піднімався дим. Ціле місто було чорним. Ходити було дуже важко, люди були в крові. Я бачила, як 86-річну жінку лікував лікар, який щойно вибіг з дому з аптечкою. Автомобілі були повністю розбиті камінням.

У мене в квартирі повний хаос, все скло розбите. Ступінь пошкоджень надзвичайна. Навіть у торговому центрі за 2 км – весь фасад розбитий.

Вибух пролунав напередодні вироку в судовому процесі за вбивство експрем’єра Рафіка Харірі у 2005 році.

Усі четверо підозрюваних є членами підтримуваної Іраном групи “Хезболла”, яка постійно заперечувала будь-яку роль у смерті Харірі. Їх судять заочно, і вирок мають оголосити у п’ятницю.

Читайте також:  Подоляк про вибухи в Росії: якщо ви вирішили масово атакувати іншу країну,

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.