facebook

Україні загрожує епідемія кору та дифтерії, а коронавірус із нами ще надовго, – ексголовний санлікар

Загроза епідемії кору в Україні пов’язана насамперед із недостатнім обсягом щеплень. Від цього захворювання потрібно прищеплювати не тільки дітей, але й дорослих, які свого часу “ухилилися”. Також людям старшого віку слід вакцинуватися від вірусної пневмонії.



Восени пройде хвиля аденовірусів, а COVID-19 буде циркулювати в країні і далі. Про це та інше в бліцінтерв’ю OBOZREVATEL розповів ексголовний санітарний лікар України Сергій Бережнов.

– Центр громадського здоров’я України заявив, що в недалекому майбутньому ми можемо зіткнутися зі спалахом кору.

– Так, можемо. Думаю, через малий відсоток охоплення щепленнями. Люди не хочуть вакцинуватися. Я не знаю, чому – напевно, від незнання, чи від нерозуміння, чи від байдужого ставлення до здоров’я своїх дітей.

Деякі країни вже ухвалюють закони про притягнення батьків до відповідальності, запроваджуються величезні штрафи за жорстоке поводження з дітьми – саме так трактується відмова робити дитині щеплення. Фактично вони піддають її небезпеці захворіти.

У тих же США не пустять до школи, до університету без щеплення. Медична страховка обійдеться в рази дорожче. Не хочеш прищеплювати – це твоє право. Але ти ставиш під загрозу суспільство, і тебе обмежують від суспільства.

Так, без щеплення кір може протікати легко. Але є і летальні випадки. Це вже як кому пощастить.

– Зачекайте, але ж в Україні дитину без щеплень не візьмуть в дитячий садок.

– Раніше не брали. А зараз у нас хіба закони дотримуються? У нормальній правовій державі діти, які не щеплені, не приймаються нікуди. Ні в дитячий садок, ні в школу. Вони скажуть: а як же право на навчання? Ніхто не забирає право на навчання – наймайте вчителів і вчіться вдома, вперед і з піснею.

Що стосується кору, то він має циклічний прояв. Коли накопичується певна кількість людей без імунітету, то колективний – перестає працювати. А для нього щороку повинні щепитися не менш ніж 95% дітей. Але й дорослих треба підчищати, тому що дехто вислизав від щеплень.

Читайте також:  Нової хвилі коронавірусу не уникнути: епідеміолог дала сумний прогноз на осінь

– Що значить “підчищати”?

– Робити щеплення. Періодично, раз в 5–6 років, дивитися, скільки дорослих є нещеплених. Краще їх теж прищепити.

Кожна людина повинна робити щеплення від кору, тому що заражуваність 100%. Чим старшою є людина, тим важче протікає хвороба. Кір, як і будь-який вірус, небезпечний ще й тим, що викликає вірусну пневмонію. Так само, як і коронавірус і грип.

Вірусна пневмонія лікується дуже важко і часто призводить до різних неприємностей, зокрема летальних.

Але, на відміну від коронавірусу, від кору є захист. Причому він дає практично стовідсоткову гарантію.

Дітям вколюють одну вакцину – КПК – кір, паротит, краснуха. Календар щеплень відомий, просто треба його суворо дотримуватися.

– Імунітет від кору досить стійкий?

– Так, практично він діє протягом усього життя. Але його треба трошки стимулювати. Тому що за малого охоплення вакцинації вірус досить активно циркулює. При цьому починають страждати дорослі, які випали з вакцинації, які порушували календар щеплень, або ті, у яких не було нормальної імунної відповіді на щеплення. На жаль, зі 100 щеплених така відповідь є не у всіх, а у 95.

Близько 5% щеплених не дають правильну імунну відповідь, не матимуть імунітету, і вони залишаються під ризиком зараження. Але якщо населення країни щеплено нормально, якщо 90–95% населення має нормальний імунітет, то вони фактично прикривають і тих, хто не має. Вірусу дуже незручно циркулювати в популяції, яка має імунітет.

– У ситуації, коли нам обіцяють спалах кору, чи слід дорослим людям робити щеплення? Наприклад, не всі знають, чи було їх щеплено від кору в дитинстві.

– Якщо не знають, треба робити. Потрібно піти і зробити щеплення. Щеплення не є небезпечним.

Але дорослий, який не знає про те, які щеплення йому було зроблено, повинен робити щеплення не тільки від кору. Він повинен зробити щеплення від усього, що є.

Читайте також:  Брітні Спірс мало не загубила ліфчик на сцені: відео

Від грипу треба робити щеплення щороку. Є вакцинація від дифтерії – раз на 10 років кожен дорослий повинен її робити. Я робив минулого року. Навіщо мені в мої 90 років проблеми ще й з дифтерією.

Дифтерія нас підтискає. Це теж загроза. Дифтерія – важке захворювання, від нього вмирають люди.

– В Україні можлива епідемія дифтерії?

– Звичайно. Якщо не будемо робити щеплення, якщо будемо порушувати календар щеплень, то можлива.

І від правця треба робити щеплення що десять років. Є затверджений календар щеплень, і його треба дотримуватись.

– Якщо резюмувати: які щеплення повинна робити людина в дорослому віці?

– Там багато щеплень. Наприклад, можна щепитися і від пневмонії. Особам 60+ це життєво показано. Я ось, наприклад, минулого року прищепився, цього року теж робитиму цю процедуру.

Але найголовніше – це батьки та діти. Починати треба з дітей. Дитина народилася – їй відразу роблять щеплення від гепатиту В, який викликає жовтяницю. На третій день у пологовому будинку ж їй роблять щеплення від туберкульозу – БЦЖ.

– За вашими оцінками, які проблеми суто епідеміологічного характеру, окрім коронавірусу, можуть виникнути цієї осені?

– Як зазвичай. Першими пройдуть аденовіруси – віруси, які викликають респіраторні захворювання. Це не тільки грип. Вірусів, які викликають так звані простудні захворювання, налічується близько 200–300.

Вони будуть, нікуди не подінуться, ми з ними живемо тисячоліття. Просто треба правильно жити.

– Тобто робити щеплення від того, від чого можна зробити щеплення.

– Так, обов’язково треба зробити щеплення від грипу. Людям старшого віку щеплення ще й від пневмонії.

– Що стосується коронавірусу, то головний санлікар Ляшко заявив, що Україну поділять на зони залежно від кількості захворювань на 100 тисяч населення. Наскільки це виправданий захід і чи може він допомогти впоратися з епідемією?

– Це один із компонентів у системі, в комплексі протиепідемічних заходів. Це комплекс заходів і державних, і індивідуальних. Всі повинні їх чітко виконувати, тоді буде якийсь ефект.

Читайте також:  "Лише це зупинить пандемію коронавірусу": експерти озвучили умову, за якої вдасться перемогти COVID-19

Україна ж не така маленька. Одна ситуація може бути в Закарпатській області, і інша – у Луганській. Тому, якщо в одному регіоні щось відбувається, чому такі ж обмеження потрібно вводити в інших?

Ми всі можемо піти на карантин, сховатися, закритися, нікуди не виходити. Але чи довго ми так проживемо?

Зрештою ми змушені жити з коронавірусом. Як він буде себе вести далі, ще не зовсім зрозуміло, але жити все одно треба.

– Чи є якась міра, яку уряд поки не застосував, але яка справді необхідна?

– На сьогодні застосовано практично все. Один із заходів – вакцинація, але вакцини поки немає.

На рівні держави принаймні декларуються заходи, які повинні сприяти зменшенню кількості захворювань і зменшенню інтенсивності процесу. Поки що його не можна повністю прибрати, поки не буде вакцини і колективного імунітету.

Процес буде розвиватися, і завдання – звести його до мінімуму.

– Кажуть, що внаслідок швидкої мутації коронавірусу вакцини можуть виявитися не досить ефективними, вони можуть формувати не тривалий імунітет.

– Я так не думаю. Вірус мутує, але не до такої міри, що стає зовсім іншим. Але завдяки вакцині імунна система розпізнає його швидше і почне реагувати на нього швидше.

Є поняття імунної пам’яті. Якщо одного разу організм людини з чимось подібним стикався, імунна система відреагує через 2–3 дні, а не через 2–3 тижні. Тому будь-яка вакцина від коронавірусу матиме ефект. Може, не стовідсотковий, але якісь імунні тіла все одно будуть вироблятися.

– Тобто в будь-якому разі про тяжкий перебіг хвороби можна вже не говорити?

– Усе дуже індивідуально. Але переважно – так, щеплені, навіть якщо будуть хворіти, то набагато легше. Принаймні, коли в 2009 році був свинячий грип нового штаму, особи, які були вакциновані від попереднього штаму, могли і хворіти, але серед них не було зареєстровано жодного летального випадку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.