facebook

З тіла загиблого медика вирізали кістки, а морпіх стік кров’ю – ООС

Через затягування терористами часу евакуації українcький морпіх помер від втрати крові, а тіло військового медика порізали, щоб витягти уражені ворожею зброєю кістки і органи.



Про це розповіли BBC Україна в командуванні ООС. У публікації нагадали, що 13 липня при спробі евакуації загиблого розвідника в “сірій зоні” біля Зайцевого обстріляли групу, яка повинна була забрати тіло.

Незважаючи на домовленість про режим тиші і білі каски на бійцях евакуаційної групи, її обстріляли. На полі бою залишився поранений сержант Ярослав Журавель.

Після цього українська сторона кілька разів зверталася через СММ ОБСЄ до проросійських формувань з тим, щоб забрати пораненого, який “мав відповідні білі позначки (що свідчило про його причетність до евакуаційної групи)”. Противник відмовляв, що не дозволило вчасно провести пошуки і евакуацію.

“При цьому ворог самостійно здійснював пошук і затягував час. Свідоме затягування противником часу призвело до жахливих наслідків. Поранений військовослужбовець не отримав своєчасної медичної допомоги, в результаті чого стік кров’ю і помер”, – розповіли в командуванні ООС.

Тіла загиблих на момент передачі українській евакуаційній групі “Евакуація-200” мали необоротні трупні зміни, що може свідчити про те, що їх не зберігали за всіма правилами в морзі.

Крім того, тіло військового медика Миколи Іліна розрізали.

“Встановити, з якої зброї було вбито військового медика за результатами судмедекспертизи було неможливо, через те, що уражені органи та кістки, а також вбивчі елементи були вилучені представниками російсько-окупаційних військ у морзі Горлівки на тимчасово окупованій території Донецької області”, – розповіли в повідомленні ООС.

Прокоментували в командуванні Операції об’єднаних сил і використання бойовиками протипіхотній міни ПОМ-2, яку виявила евакуаційна група.

Читайте також:  А Ви розмовляєте українською?

“Такі міни заборонені Оттавською конвенцією та виготовляються виключно в Російській Федерації. ПОМ-2 встановлюють дистанційно, вона має період самоліквідації від 4 до 100 годин”, – відзначили військові.

Такі міни ставлять за гранатометами РПГ-17, радіус суцільного ураження – до 16 метрів. Спрацьовують вони, коли людина чіпляє одну з чотирьох тонких ниток довжиною до десяти метрів кожна.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.