facebook

Мріяв одружитись: про вбитого бойовиками медика розповів його друг

Ілін заповідав кремувати себе та розвіяти прах над Україною, Білоруссю та Естонією.
Військовий медик Микола Ілін із позивним “Естонець”, якого 13 липня вбили на Донбасі під час евакуації солдата, мріяв одружитися з українкою та повернутися до Таллінна.



Про це виданню Delfi розповів його близький друг Максим Пчєлов, пише ТСН.

“Ми познайомилися з Миколою у 2006 році. Це було навесні, в березні, коли в Мінську якраз проходила опозиційна акція протесту, в якій він брав участь. Там Миколу жорстоко побили, після чого він потрапив до лікарні. Потім утік до Києва, напевно, через Росію. У Києві проходила акція на підтримку білорусів, він взяв у ній участь. Ось там ми і познайомилися “, – згадує Пчєлов, який на той момент вчився на пасічника в Аграрному університеті.

З Миколою вони однолітки, обидва 1984 року народження. За словами Пчєлова, Ілін переїхав до Таллінна, щоб отримати політичний притулок. Після цого друзі на деякий час втратили зв’язок, відновити який вдалося у 2014 році.

“Коли на Україну напала Росія, він мені подзвонив, після чого ми зв’язалися через Facebook. Він цікавився, що у нас відбувається, описував, яка ситуація в Естонії, в Таллінні “, – згадує Пчєлов.

У 2018 році Микола повідомив Максиму, що збирається їхати до Києва. З листування стало ясно, що він збирається в зону бойових дій. За словами Пчєлова, його друга сильно турбувало те, що відбувається на Донбасі.

“Росія проникає в усі пострадянські країни і не дає спокою ні вам, прибалтам, ні нам, українцям. Про білорусів я взагалі мовчу. Миколу це дуже сильно дратувало, тому він боровся”, – розповів товариш, додавши, що Ілін не хотів “стріляти та вбивати”, а тому вивчився на медика.

Читайте також:  Чи будуть закривати школу, якщо вчитель заразиться коронавірусом: відповідь КМДА

“Він сам розробляв методички та посібники для солдатів, збирав їх за власною ініціативою в групи, навчав. Його мета була, щоб кожен солдат умів сам себе врятувати. Він розповідав, яку потрібно мати аптечку, яке спорядження, як надати допомогу”, – розповідає Пчєлов.

За його словами, у Іліна був контракт зі Збройними силами України. Водночас він мріяв про майбутнє, не пов’язане з війною. Хотів одружитися з українкою. За його словами, в Іліна була особлива любов до України, однак, він часто згадував про Таллінн.

Пчєлов зазначив, що Ілін заповідав кремувати себе та розвіяти прах над Україною, Білоруссю та Естонією. Нині Максим чекає, коли тіло товариша передадуть українській стороні.

У виданні із посиланням на міністра закордонних справ Естонії Урмаса Рейнсалу зазначають, що Микола Ілін був громадянином Естонії. “Діє принцип, що громадяни Естонії можуть діяти у військових частинах інших країн з дозволу уряду”, – сказав міністр, додавши, що, наскільки йому відомо, досі жодного такого дозволу видано не було.

За його словами, українська влада офіційно не підтвердила загибель громадянина Естонії в зоні ООС.

Водночас у посольстві України в США зазначили, що загибель Іліна “повинна нагадувати нам, наскільки серйозною та жорстокою є загроза російської агресії”.

13 липня бойовики обстріляли військових, які евакуйовували тіло українського бійця, котрий підірвався на вибуховому пристрої поблизу населеного пункту Зайцеве. Унаслідок підступного обстрілу

На Донбасі під час евакуації тіла українського бійця бойовики вбили медика та двох військових поранили, загинув військовий медик Микола Ілін з позивним “Естонець”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.