facebook

В Україні водіям готують неприємний “сюрприз” – буде як в Росії

Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону №2695, який передбачає посилення відповідальності за п’яне водіння автомобіля, за нього свої голоси віддали 282 народних депутата.



Про це повідомляє Урядовий портал.

Законопроектом передбачено адмінарешт на 10 діб з позбавленням права керування на 3 роки за повторне керування транспортним засобом в нетверезому стані. Також збільшується штраф за залишення місця ДТП і зменшується можливість винуватцям таких аварій уникати відповідальності за скоєне.

Зокрема, за керування транспортним засобом в стані сп’яніння передбачається штраф 10 200 гривень з позбавленням прав на один рік. Повторне протягом року порушення спричинить 20 400 гривень штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами на три роки або адміністративний арешт на строк 10 діб. Якщо водій втретє попадеться на п’яному водінні, йому буде загрожувати 40 800 гривень штрафу з позбавленням прав на 10 років або арешт на 15 діб, теж з позбавленням права керування транспортними засобами.

Якщо людина скоїла ДТП, в результаті якої потерпілий отримав травми середньої тяжкості, планують карати штрафом від 51 до 85 000 гривень або арештом на строк до шести місяців (позбавлення прав на 5 років).

Такі ж дії в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння пропонують карати позбавленням волі на термін до 3 років (позбавлення прав від трьох до п’яти років).

У разі смерті потерпілого винуватцю загрожує позбавлення волі на термін від 3 до 8 років (позбавлення прав на термін від п’яти до восьми років). Якщо жертв кілька – позбавлення волі на термін від 5 до 10 років (позбавлення прав на термін від п’яти до десяти років). Якщо водій був в стані алкогольного сп’яніння, винуватцю загрожує позбавлення волі на термін від 7 до 12 років (позбавлення прав на термін від семи до десяти років).

Читайте також:  Учнів початкової школи оцінюватимуть по-новому

Своєю чергою блогер Сергій Наумович в Facebook розкритикував цей законопроект і назвал кілька моментів, які викликають тривогу.

Зокрема це передача, а не пред’явлення посвідчення водія поліцейському (як в РФ), обов’язок виходити з машини на його вимогу та інші.

“Поліцейським тепер буде по суті дозволена безпричинна зупинка транспортних засобів під соусом “відпрацювання”. Наприклад, операція “П’яний водій”. Це повертає нас навіть не в “дев’яності”, а в “совок”!”, – пише він.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.