facebook

Світу загрожує небезпечний синдром, викликаний коронавірусом: медики б’ють на сполох

Вчені з клініки Клівленда повідомляють про значне збільшення числа людей, що зазнають стресової кардіоміопатії на тлі спалаху коронавірусу – емоційний дистрес викликає дисфункцію серцевого м’яза.



Про це пише Уahoo.

В умовах пандемії люди по всьому світу оплакують втрату близьких, інші борються з занепокоєнням, що вони або ті, про кого вони дбають, можуть заразитися інфекцією.

Місяці карантину також привели до економічних наслідків, які змусили багатьох хвилюватися через свою роботу. У той же час багато хто страждав від самотності, викликаною ізоляцією.

“Пандемія COVID-19 призвела до різних рівнів стресу в житті людей в країні і світі. Люди не тільки непокояться про себе або про те, що їх сім’ї хворіють, вони займаються економічними та емоційними проблемами, соціальними проблемами та потенційною самотністю і ізоляцією. Стрес може чинити фізичний вплив на наші тіла і серця, про що свідчать зростаючі діагнози стресової кардіоміопатії “, – зазначив провідний автор доктор Анкур Калре.

Вчені обстежили 258 пацієнтів, які були госпіталізовані з симптомами гострого коронарного синдрому, такими як дискомфорт у грудях або руках, в період з 1 березня по 30 квітня. У порівнянні з періодом до пандемії, у значно більшої кількості цих людей була діагностована стресова кардіоміопатія, яка зросла з 1,7% до 7,8%.

При цьому всі пацієнти зі стресовою кардіоміопатією, також відомої як кардіоміопатія Такоцубо, дали негативний результат на коронавірус.

Як пише European Heart Journal, стресова кардіоміопатія характеризується тим, що психологічний стрес може викликати гостру минущу дисфункцію лівого шлуночка. Синдром проявляється раптовим розвитком серцевої недостатності або болів у грудях, що поєднуються зі змінами на ЕКГ, характерними для інфаркту міокарда передньої стінки лівого шлуночка.

Читайте також:  У лікарнях продовжують брати гроші з пацієнтів за послуги, які оплачує держава: що робити, якщо змушують платити

Найчастіше цей синдром розвивається на тлі стресових ситуацій, що викликають сильні, частіше різко негативні, емоції. Цей синдром відрізняється від “звичайного” серцевого нападу, коли блокується приплив крові до серцевого м’яза. Блокування струму крові до серця відбувається при наявності в коронарних артеріях тромбу.

Однак симптоми кардіоміопатії Такоцубо, яку також називають “синдром розбитого серця”, і серцевого нападу багато в чому схожі: в першу чергу це утруднене дихання і біль в грудях. Синдром розбитого серця може бути тимчасовим явищем, в цьому випадку серцевий м’яз відновиться через кілька днів, тижнів або місяців, а в деяких випадках розвиток синдрому може привести до смертельного результату.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.