facebook

Чому затопило Карпати та чи пов’язано це з вирубкою лісів

Експерти назвали причини повеней в Україні, які спричинили руйнівні наслідки на заході країни.



Про це повідомляє ВВС.

Зокрема, розглядають діяльність лісових господарств і нелегальний промисел деревини. На думку провідного наукового співробітника Інституту екології Карпат Національної академії наук України Оксани Марискевич, ліс – це один з факторів паводку, але не основний.

“Повінь ніхто не міг скасувати, але її наслідки могли б бути набагато меншими. Наприклад, якби хоча б частково виконали державні програми протипаводкового захисту басейнів річок, прийняті після попередніх великих паводків, таких як в 2008 році”, – зазначила вона.

У той же час еколог організації “Дунай-Карпатська програма” Анатолій Павелко вважає, що катастрофічні паводки, як правило, викликані низкою факторів

“Говорити, що причиною є лише стан лісового господарства, не можна”, – заявив він.

Перший фактор, за його словами, – це кліматичні зміни.

“Три останні роки були дуже посушливі. Далі в цьому році була маловодна зима і початок весни. А потім сталося так, що за кілька днів в Карпатах випадає місячна норма опадів”, – сказав експерт.

З ним згоден і Юрій Дебрінюк, професор кафедри лісових культур і лісової селекції Національного лісотехнічного університету.

“Головна причина – величезна кількість опадів протягом дуже короткого часу. Зараз розподіл опадів у часі різко змінився – фактично річна сума опадів може випасти в червні, а далі маємо посуху. В останні роки повені не було, бо не було багато опадів. Але ось вода вилилася за два тижні – отримали повінь”, – зазначив він.

Читайте також:  УВAГA! Вже з 1-го числa Сyпyтникoвe ТБ вciм зaкoдyють! Як дивитися кaнaли пicля цьoгo

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.