facebook

Високий сезон. Чому на кордоні з Польщею по тисячі українців щодня проводять у чергах шість і більше годин — що відбувається

Після того, як в Україні запрацював пункт пропуску Шегині, на польському кордоні стали накопичуватися величезні черги. До того ж нещодавно Польща розширила список тих, кого готова пустити в країну.



НВ розповідає про подробиці ситуації, яка склалася.

Кого вже пускають до Польщі
Після трьох місяців обмежень на в’їзд у ніч на суботу, 13 червня, Польща знову відкрила свої кордони із сусідніми країнами Євросоюзу, а також для всіх громадян ЄС, які приїжджають з інших сусідніх з Польщею країн.

Крім того, на кордоні діє ряд винятків для громадян України, Білорусі та Калінінградської області РФ, які можуть приїхати до Польщі та не проходити там 14-денний карантин. Це такі категорії:

іноземці, які перебувають у шлюбі з громадянином / громадянкою Польщі (а також діти у таких родинах);
іноземці з картою поляка;
дипломати та члени їхніх сімей;
іноземці з дозволом на постійне або тимчасове перебування на території Польщі, а також які мають право на роботу на території цієї країни;
іноземці, які є водіями особистого і вантажного транспорту при здійсненні робочих / ділових поїздок, а також водії, які здійснюють вантажні перевезення транзитом через Польщу;
учні та студенти польських вузів;
екіпажі літаків, рибалки та моряки, водії дорожнього транспорту або члени екіпажу потягів;
особи, які перетинають зовнішній кордон Польщі з метою виконання робіт у сільськогосподарському секторі (сезонні працівники) — найбільш численна зараз категорія українців;
військові, поліцейські, прикордонники, митники, пожежники.
Черги на кордоні: звідки проблема
Україна відновила роботу пункту пропуску Шегині на кордоні з Польщею (Львівська область) майже місяць тому, у ніч на 16 травня.

Це єдина ділянка на українсько-польському кордоні, де можна перетнути кордон пішки. З 1 червня на пункті Шегині регулярно стали накопичуватися черзі – прикордонники констатували зростання руху на виїзд з України.

Читайте також:  Дві потужні магнітні бурі накриють Україну в вересні: календар

«Щодня через цей пункт прямує від 2,5 до 3 тис. осіб. В останні дні спостерігається збільшення кількості громадян, які прямують за кордон [до Польщі]», — заявляла Держприкордонслужба України ще 10 червня.

Тоді ж прикордонники уточнили, що пропускають українців без затримок і для охочих потрапити до Польщі немає жодних обмежень, пов’язаних з карантином. А ось умови польської сторони уповільнюють процес.

«Через карантинні заходи зросла тривалість проведення польською стороною контрольних процедур щодо осіб, які прибувають з-за кордону», — пояснили в українській Держприкордонслужбі. Серед таких заходів Польщі – температурний скринінг, санітарний контроль та рішення про відправлення на карантин окремих категорій людей, які в’їжджають до країни.

Це збільшує час оформлення переходу через кордон з польською стороною, попереджають прикордонники. «У результаті громадянам після проходження всіх видів контролю на вихід з України доводиться по кілька годин чекати, щоб потрапити на територію Республіки Польща», — заявили 10 червня в Держприкордонслужбі.

У черзі одночасно можуть перебувати близько 400 осіб
Там уточнили, що перед польським пунктом пропуску часом накопичуються сотні людей, іноді в черзі одночасно можуть перебувати близько 400 осіб.

«Якщо в середньому за добу в пункті пропуску Шегині на вхід в Україну оформлюється близько 600 осіб, то на вихід зараз у нас майже 2,5 тис. громадян [в середньому]», — пояснив 15 червня полковник Держприкордонслужби Олексій Гавель на «прикордонному» брифінгу.

Тому прикордонники радять українцям перетинати кордон з Польщею на трьох автомобільних пунктах пропуску: Ягодин — Дорогуськ, Рава Руська — Гребенне та Краковець — Корчова, а не тільки на пішому пункті пропуску.

Години очікування під палючим сонцем: що відбувається в Шегинях
Вчергове проблемна ситуація з величезними чергами склалася в неділю, 14 червня.

Читайте також:  Рада проголосувала за підвищення мінімалки до 5 тисяч гривень з 1 вересня: деталі

Станом на першу половину дня 14 червня своєї черги перейти кордон з Польщею очікували близько 400 осіб.

«Люди в черзі скаржаться, що час очікування складає до 10 годин без дотримання соціальної дистанції та без можливості вирішення елементарних санітарно-гігієнічних проблем», — констатували в Держприкордонслужбі.

Там також оприлюднили відео, на якому видно, що українцям доводиться чекати черги на контроль прямо під сонцем, без можливості присісти (окрім як на землі або на валізах) або сховатися від спеки.

Того ж дня, 14 червня, рятувальники української Держслужби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) встановили два великих каркасних намети, щоб забезпечити людям мінімальні побутові умови. Під навісами встановлено кулери з водою, кілька лавок, там також можна сховатися від сонця або інших несприятливих погодних умов.

Лише надвечір неділі черги трохи зменшилися. Українські прикордонники також уточнили, що статистика залишається незмінною: для виїзду в Польщу вони оформляють близько 70 осіб на годину та понад 3 тис. за добу.

«Однак після проходження прикордонного оформлення люди застряють перед польським пунктом пропуску Медика, де у зв’язку із карантином контрольні процедури польською стороною проводяться значно повільніше», — повідомили в Держприкордонслужбі.

Зранку в понеділок, 15 червня, на пункті пропуску в Шегинях знову зібралася черга з близько 100 осіб, повідомляла кореспондент ТСН. На момент ранкового виходу програми новин в ефір люди вже чекали своєї черги 5−6 годин на території між Україною і Польщею. Погода змінилася: на зміну спеці прийшли дощі, тепер люди чекають у дощовиках та під парасолями.

Журналісти уточнюють, що основна маса охочих потрапити до Польщі через піший перехід — це заробітчани та сезонні працівники, зокрема запрошені на збір полуниці та інших фруктів у сусідню країну.

Читайте також:  Відсвяткували повернення: заробітчанка зарізала свого співмешканця

15 червня прикордонники провели в Шегинях спеціальний брифінг для ЗМІ, на якому розповіли про те, що процес затягують процедури польської сторони, зокрема дезінфекція пункту пропуску щогодини та вкрай ретельні перевірки запрошень на працевлаштування.

Польські прикордонники дзвонять роботодавцям, щоб уточнити мету перебування українців на час роботи в Польщі, а також місце їх проживання, повідомив полковник Олексій Гавель.

Зараз Держприкордонслужба України регулярно звертається до польської сторони з проханням прискорити оформлення українців, що прямують до Польщі. «Тільки сьогодні з боку українських прикордонників було майже десять таких звернень», — повідомили 14 червня в службі.

До переговорів намагаються залучити міністерства закордонних справ та міністерства інфраструктури обох країн, щоб пришвидшити пропуск українців та повернути можливість залізничного сполучення між Україною та Польщею.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.