facebook

Їжте картоплю – і будете худнути: лікар заявила про прорив у дієтології

Сьогодні не можна однозначно стверджувати, що картопля шкідлива через високу калорійність і її потрібно виключити з раціону.

Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook написала лікар-дієтолог Олена Юдіна.

“Почнемо спростовувати міф про те, що картопля шкідлива для фігуриі її необхідно терміново виключити з раціону харчування. Картопля навпаки корисна людям із зайвою вагою. І почну з того, що страшна не сама картопля, а те, як ми її готуємо і чим заправляємо”, – сказала дієтолог, зазначивши при цьому, що найнебезпечніші способи приготування – це смаження на сковорідці в олії або жирі і приготування у фритюрі.

При таких обробках крохмаль, що міститься в картоплі, перетворюється на шкідливі вуглеводи.

“Виходить, що при неправильній термообробці картоплі наш організм реагує на неї, як на солодке і борошняне. Тому в крові відразу ж піднімається рівень глюкози, і підшлункова залоза виділяє одночасно багато інсуліну, щоб розщепити її. І якщо це буде тривати досить часто, незабаром може розвинутися інсулінова резистентність, яка веде до появи діабету”, – зазначила дієтолог.
Картоплю треба відварювати в шкірці, готувати на парі або запікати в духовці. Тоді вона принесе максимальну користь для нашого організму.

Дієтолог також зазначила корисні властивості картоплі:

покращує травлення;
знижує рівень холестерину;
є профілактикою серцево-судинних захворювань;
профілактикою онкозахворювань;
зміцнює імунну систему;
зменшує зовнішні прояви старішання;
покращує кровообіг;
знижує артеріальний тиск;
підтримання балансу рідини в організмі.
За словами Юдіної, саме тому картопля настільки необхідна спортсменам, дітям і вагітним жінкам, яким потрібні великі запаси енергії для активного дня.

Хімічний склад картоплі (на 100 г)

вода – 76 г,
білки – 2 г,
вуглеводи – 18 г (в т.ч. моно- і дисахариди – 1.2 г),
харчові волокна (клітковина) – 1 г,
пектини – 0,7 г,
органічні кислоти – 0,2 г,
зола – 1,1 м
Вітаміни

Читайте також:  Як схуднути за ніч: вчені відкрили приємний спосіб

вітамін А (бета-каротин) – 0,02 мг,
вітамін В1 (тіамін) – 0,09 мг,
вітамін В2 (рибофлавін) – 0.05 мг,
ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) – 1,3 мг,
холін (вітамін В4) – 13 мг,
вітамін В5 (пантотенова кислота) – 0.32 мг,
вітамін В6 (піридоксин) – 0.25 мг,
фолієва кислота (вітамін В9) – 10-16 мкг,
вітамін С (аскорбінова кислота) – 15 мг,
вітамін К (філлохинон) – 2,1 мкг.
Макро – і мікроелементи

калій – 460 мг,
кальцій – 10 мг,
магній – 20 мг,
натрій – 28 мг,
фосфор – 56 мг,
залізо – 0,9 мг,
кобальт – 5 мкг,
марганець – 170 мкг,
мідь – 140 мкг,
молібден – 8 мкг,
селен – 0,4 мкг,
фтор – 30 мкг,
цинк – 0,36 мг.
Калорійність картоплі (на 100 г) становить в середньому близько 80 ккал.

“Тепер, сподіваюся, ви зрозуміли, як помилялися, виключивши картоплю зі свого раціону харчування. Крохмаль – один з головних постачальників вуглеводів з картоплі – це його найбільше бояться ті, хто хочуть схуднути. Однак, чомусь забувають, що вуглеводи картоплі добре впливають на травлення і знижують рівень “шкідливого” холестерину. Щоправда, це стосується “молодої” картоплі. В картоплі містяться ще й такі корисні речовини, як регулятори обміну жирів, завдяки їм досить калорійна картопля не відкладається у вигляді зайвих кілограмів, якщо тільки не поливати її жирними соусами, не переїдати, і їсти виключно на обід, а не на вечерю”, – зазначила лікар.

Дієтолог також нагадала, що в складі картоплі присутні речовини, що називаються “кокоамінами”. Вони здатні знижувати артеріальний тиск. Ось тільки готувати картоплю рекомендується на парі, інакше ці речовини гинуть.

Читайте також:  Знайдено 500-річну ікону з авторським підписом Тараса Шевченка

Крім того, картопля містить самий повноцінний рослинний білок за амінокислотним складом з усіх рослинних продуктів.

За словами дієтолога, все це говорить про те, що картопля – дуже цінний продукт харчування, який варто включити до свого раціону.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.