facebook

В Україні послабили карантин: що дозволено

Кабмін продовжив карантин в Україні до 22 травня, однак з деякими послабленнями, які почнуть діяти з 11 травня



В Україні у понеділок, 11 травня, розпочинається перший етап послаблення карантинних обмежень.

Як повідомлялося, на позачерговому засіданні 4 травня уряд прийняв рішення про пом’якшення карантину з 11 травня.

У Кабінеті міністрів зазначили, що рішення про пом’якшення карантину влада приймає на місцях самостійно.

У Києві обмеження почнуть знімати з 12 травня, а Львів пом’якшить їх лише частково.

Що відкриється з 11 травня:
Згідно з постановою Кабміну, 11 травня карантин буде ослаблений в наступних сферах:

дозволять оптову торгівлю непродовольчими товарами, в тому числі відкриють магазини в ТРЦ (крім розважальних і дитячих зон, фудкорти і кінотеатрів в ТРЦ);
дозволять працювати адвокатам, нотаріусам, аудиторам, а також психотерапевтам;
будуть дозволені планові операції (їх дозволили робити ще 5 травня), а також відкриті можливості для надання паліативної допомоги в стаціонарах;
українцям дозволять гуляти в скверах і зонах відпочинку, парках, включаючи лісопаркові та прибережні зони;
будуть відкриті для відвідування вуличні дитячі та спортивні майданчики (не в ТРЦ);
відкриються салони краси, перукарні, манікюрні та педикюрні салони;
відкриють літні майданчики кафе і ресторанів під відкритим небом,
дозволять продаж на винос в закладах громадського харчування (тільки ті заклади, які зареєстровані в Державному реєстрі потужностей операторів ринку харчових продуктів);
роботу відновлюють історико-культурні заповідники і музеї, проте особливості їх відкриття і роботи будуть регулювати власники;
до звичайного режиму роботи зможуть повернутися ЗМІ, точки продажу преси, друкарні та інші підприємства медіагалузі;
дозволять роботу клінікам і кабінетам стоматології;
відновлюють роботу сервіси побутових послуг;
будуть дозволені кіно- і відеозйомки, репетиції в театрах, цирках, концертних організаціях, мистецьких колективах (до 50 осіб і без глядачів).
В уряді повідомили, що заклади повинні були підготуватися до роботи до 11 травня, в тому числі дотримуватися всіх вимог.

Читайте також:  В Україні карантин триватиме до 2021-го, – джерела

Вимоги для бізнесу:
Слід виділити кілька основних правил для всіх видів бізнесу:

кожному співробітнику перед роботою повинні виміряти температуру, якщо вона вище 37,2 – він не допускається до роботи;
кожна торгова точка повинна бути оснащена засобами гігієни при вході;
зберігається масковий режим як для відвідувачів, так і для працівників;
потрібно дотримуватися соціальної дистанції в 1,5 метра;
працівники повинні надягати одноразові рукавички під час роботи;
регулярна дезінфекція приміщень після відвідування клієнтів;
У перукарнях і салонах краси кожному співробітнику перед приходом на роботу повинні виміряти температуру, якщо вона буде вище 37,2 – працівник не допускається до роботи. Прийти можна буде тільки за попереднім записом з дотриманням часового інтервалу і соціальної дистанції. При вході повинні бути засоби для гігієни та всі повинні бути одягнені в маски. Після кожного клієнта повинна проводитися дезінфекція.

Для кафе, ресторанів і барів перевірка температури співробітників перед приходом на роботу і забезпечення засобами гігієни при вході в заклад також залишається обов’язковою. Крім того, власники повинні при можливості замінити м’які крісла на ті, які піддаються дезінфекції. Правила соціальної дистанції в 1,5 метра і носіння масок зберігаються. Видавати людям меню заборонено – воно повинно розташовуватись біля входу або місця прийняття замовлення.

Продовольчим, непродовольчих магазинах і ТРЦ потрібно дотримуватися основних вимог, а також стежити, щоб у приміщенні не було понад 1 людини на 10 кв. метрів. Потрібно також зробити маркування для дотримання дистанції в 1,5 метра. Біля входу, крім антисептиків, потрібно розмістити інформаційні матеріали про те, як протидіяти коронавірусній хворобі.

При роботі в офісах потрібно також дотримуватися основних вимог. Крім того, в офісі не може знаходиться більш як 1 людині на 10 кв. метрів площі. Рекламні брошури, журнали повинні бути недоступними для клієнтів. Співробітники повинні мити руки як мінімум кожні три години й уникати контактів з людьми, які мають ознаки респіраторних захворювань.

Читайте також:  Навряд ми повернемось до звичного формату життя

Стоматологіям, крім основних вимог, слід також обмежити клієнтів в доступі до друкованих виробів. Працівники повинні забезпечити обов’язкову дезінфекцію всіх інструментів після кожного клієнта. Як мінімум за день до приходу клієнта повинні опитати про стан здоров’я, чи немає він симптомів респіраторних захворювань. Після кожного прийому потрібно провітрювати приміщення протягом 15 хвилин.

У закладах психіатричної та медико-соціальної допомоги слід в доступній формі пояснювати пацієнтам про ризики та небезпеки коронавірусу. Персонал і пацієнти повинні бути забезпечені необхідними засобами захисту та гігієни. Також вводиться почергове ходіння в їдальню для уникнення тісних контактів між людьми. У разі виявлення симптомів ГРВІ у персоналу або пацієнта, потрібно їх ізолювати в оснащену для цього палату.

Ситуація у Києві
У столиці з неділі, 10 травня, вже відновлюють роботу 19 агропродовольчих ринків, яким дозволено працювати після ослаблення карантину.

За даними Держпродспоживслужби, ці ринки виконали протиепідемічні вимоги.

Ситуація у Львові
У Львові відтермінували відкриття перукарень, фітнес-центрів та салонів краси. Рішення щодо послаблення карантину в місті ухвалять 12 травня.

Водночас у Львові з 11 травня дозволили відвідувати парки, сквери та спортивні майданчики (для індивідуального заняття спортом). Також буде відновлено торгівля промисловою групою товарів (крім одягу та взуття).

«Всі магазинчики з господарськими та іншими товарами будуть працювати. Так розвантажимо наплив покупців з великих торгових центрів. Також запрацюють літні тераси кафе і ресторанів. Треба розуміти, що всі ці речі можливі тільки при суворому дотриманні протоколів», – зазначив мер Львова Андрій Садовий.

Влада міста поки не вирішується послаблювати карантин у повноті своїх можливостей через зростання випадків коронавірусу в останні дні. Так, 8 травня було підтверджено 65 нових випадків коронавірусу, через що влада збирала штаб швидкого реагування. При цьому варто відзначити, що у Львові заражених коронавірусом менше, ніж у Києві, який займає другу позицію по розповсюдженню Covid – 19 в Україні після Чернівецької області.

Читайте також:  Нові деталі моторошного вбивства на Прикарпатті: передсмертну записку правоохоронцям надав товариш загиблого

Ситуація у Черкасах
У Черкасах міська влада вирішила послабити карантин ще з 30 квітня. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що ослаблення карантину в Черкасах може призвести до катастрофічних наслідків і пригрозив оцінкою таким діям з боку правоохоронних органів.

У той же день на послаблення карантину відреагували в Міністерстві внутрішніх справ, поліція відкрила кримінальну справу, а глава відомства Арсен Аваков пригрозив «жорсткою реакцію».

Після цього президент Володимир Зеленський передав «привіт» меру Черкас із-за ослаблення карантину.

За підсумком Черкаський окружний адміністративний суд скасував рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради по ослабленню карантину в місті.

Раніше Кабмін продовжив карантин в Україні до 22 травня, однак з деякими послабленнями, які почнуть діяти з 11 травня.

Після 11 травня буде використовуватися інструмент адаптивного регіонального карантину.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.