facebook

«Залізної завіси» немає? Уряд назвав умови для відправки заробітчан за кордон

В уряді назвали вимоги до європейських країн, які вони мають забезпечити, щоби Україна дозволила відправити своїх громадян на сезонні роботи.
Про це на брифінгу заявив віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадим Пристайко, пише Громадське.



За його словами, уряд хоче розробити єдиний алгоритм, за яким українці виїжджатимуть на сезонні роботи за кордон, і бачить своє завдання в наступному — «надати процесу максимальну організованість».

Так, від країн Європи Кабмін «по можливості» очікує наступного:

централізованих звернень тих країн, які зацікавлені у робітниках з України;
гарантованого офіційного працевлаштування не менше ніж на три місяці;
від’їзд і приїзд цих груп має бути скоординованим і організованим (можливо чартерними рейсами);
обсервація, тестування та інші заходи медичної безпеки будуть як в країні, куди приїжджають заробітчани, так і в Україні;
пакету соціального страхування робітників, насамперед медичного;
достойного рівня утримання та заробітної плати.
Пристайко додав, що уряд веде консультації з закордонними партнерами та перевізниками, насамперед авіакомпаніями.

«Цей процес розвивається, я сподіваюся, що з нового тижня у нас цей пакет увесь буде готовий і ми зможемо комунікувати з тими зацікавленими групами, асоціаціями і просто працівниками, які хочуть виїхати на роботу за кордон», — сказав він.

Водночас віце-прем’єр зазначив, що «уряд розраховує» на тих українців, як останнім часом працювали за кордоном — «на їх допомогу в розбудові країни».

«Але ми свідомі, що запропонувати найбільш активній частині цієї робочої сили європейський рівень зарплат ми наразі не можемо, але і штучних перепон не робитимемо», — додав він.

Також Пристайко запевнив, що держава не вводить заборон на пересування для працевлаштування, а наявні обмеження на переміщення людей пов’язані з епідемією коронавірусу.

Читайте також:  Рятують в реанімації: 20-річний хлопець посварився з коханою і прострелив собі обличчя з рушниці

«Ми не Радянський Союз, ми не намагаємося нікого тримати за залізною завісою, ми намагаємося упорядкувати працевлаштування за кордоном на базі тих обмежень, які були введені для всіх громадян України. І так само інші країни світу обмежили пересування своїх громадян. Це пов’язано з епідемію коронавірусу і це єдина причина, чому ми взагалі про це сьогодні говоримо», — пояснив віце-прем’єр.

Питання умов відправки українських заробітчан з послами ЄС та США 29 квітня обговорив прем’єр Денис Шмигаль.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.