facebook

«Дай грошей, бо харкну»: мер Івано-Франківська пояснив, чим його так розлютили роми

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів, що група ромів, яку він розпорядився вивезти за межі міста, створювала соціальне напруження.
«Коли до тебе підходить людина без маски, хапає тебе за руку і каже: «Якщо ти не даси мені грошей, то я на тебе плюну, харкну», – це створює соціальне напруження і дуже нестабільну ситуацію», – цитує Марцінківа «Обозреватель».



За словами мера прикарпатського міста, група з близько 20 ромів проживала в привокзальному парку, використовувала дітей для шахрайства, жебракувала в громадських місцях і повністю ігнорувала вимоги карантину. У цьому контексті він нагадав про те, що в місті склалася небезпечна епідеміологічна ситуація. Станом на 23 квітня було зафіксовано 16 випадків смерті від коронавірусу, ще 4 смерті «на підтвердженні».

«Очевидно, що правоохоронні органи повинні були здійснювати якісь дії. Законним шляхом було необхідно вирішити проблему дотримання карантину в місті Івано-Франківськ», – заявив він.

Марцінків також повідомив про те, що ця група ромів, на відміну від інших жителів міста ромської національності, відмовлялася соціалізуватися.

«У місті проживає досить велика кількість ромів, зокрема, в будинку нічного перебування. Частина ромів працює на полігоні за трудовими договорами, ходять у наші заклади, школи, дитячі садки. У цьому немає проблеми. Проблема в тому, що зазначені особи не хотіли соціалізуватися і навіть отримувати допомогу», – заявив мер.

За його словами, в будинку нічного перебування всім бездомним, зокрема, людям ромської національності, надається можливість переночувати, помитись, поїсти, отримати медичну допомогу й експрес-тест на коронавірус, але згадана група ромів відмовилася скористатися цими послугами. Нагадаємо, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків потрапив у скандал через вимоги вивезти з міста представників ромської спільноти. Пізніше він вибачився за свій емоційний вислів.

Читайте також:  З 1 квітня у Франківську подорожчає проїзд у маршрутках (ВІДЕО)

Нагадаємо, 22 квітня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що поліція відкрила кримінальне провадження через доручення міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа примусово вивезти осіб ромської національності в Закарпатську область.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.