facebook

Парацетамол чи Ібупрофен: що краще приймати при коронавірусі

ВООЗ рекомендувало для збиття високої температури при коронавірусі приймати ліки парацетамол.

Разом із тим, у Всесвітній організації охорони здоров’я не рекомендували використовувати при підозрі на коронавірус інший популярний протизапальний препарат ібупрофен, пише УНІАН.

Парацетамол чи Ібупрофен


Перед рекомендацією ВООЗ, у МОЗ Франції повідомили, що прийом ібупрофену та інших нестероїдних протизапальних засобів може посилити захворювання коронавірусом через маскування симптомів. Але клінічних досліджень, які б пов’язували б цей протизапальний препарат з підвищеним рівнем смертності у разі захворюваності на коронавірусну інфекцію досі немає.

Вже невдовзі після першої заяви ВООЗ все ж змінила свою думку щодо ібупрофену.

“На основі наявної сьогодні інформації ВООЗ не відмовляє від приймання ібупрофену”, − заявили в організації й зазначили, що крім уже відомих побічних ефектів не існує інших негативних наслідків приймання ібупрофену для пацієнтів із COVID−19.

Разом із тим, вчені з різних країн все одно схиляються до використання парацетамолу для зниження температури при коронавірусі хоча б тому, що він має менше побічних ефектів.

“Нестероїдні препарати, такі як ібупрофен, якщо їх приймати протягом довгого часу, можуть викликати подразнення шлунка і навантаження на нирки. А це небезпечно для пацієнтів зі схильністю до захворювань шлунка і нирок”, − заявив викладач і науковий консультант Ліверпульської школи тропічної медицини Том Уінгфілд.

Парацетамол також рекомендують для зниження температури у дітей, за умови якщо їхня температура вище 38,5 °C, тоді як ібупрофен використовують рідко.

Слід наголосити, що вживати парацетамол і ібупрофен для профілактики не можна, і навіть небезпечно, адже, як заявляє відомий український лікар Євген Комаровський, жарознижувальні засоби слід використовувати тільки за прямим призначенням, тобто симптоматично.

Читайте також:  Карантин в Україні можуть продовжити до кінця року, – Ляшко

Після заяв про небезпеку препарату ібупрофен при коронавірусі, попит на парацетамол в аптеках значно виріс.

У Франції довелося обмежувати продаж ліків на його основі. Скуповувати парацетамол почали й в Україні. Одна з українських фармкомпаній навіть пообіцяла до кінця березня випустити додатковий мільйон упаковок препарату “Парацетамол”.

Що таке парацетамол

Парацетамол − це лікарський засіб, що має знеболювальну та жарознижувальну дію.

Препарат створили в Університеті Джонса Хопкінса 1877 року. Наразі він випускається у формі пігулок, суспензій, сиропу та в порошках.

Парацетамол широко використовують для полегшення різного виду помірного болю: головного, зубного, невралгії, м’язового, ревматичного, менструального, у разі опіків, травм.

Однак, вчені не рекомендують використовувати парацетамол вагітним через те, що він негативно впливає на розвиток дитини, включно з аутичними розладами.

Вживати парацетамол потрібно згідно з дозуванням вказаним в інструкції, бо передозування цього препарату призводить до важкого ураження печінки. Також парацетамол протипоказаний при вживанні алкоголю.

Що таке Ібупрофен

Ібупрофен − це нестероїдний протизапальний лікарський засіб, з групи похідних пропіонової кислоти має болезаспокійливу і жарознижувальну дію. Він був синтезований Стюартом Адамсом і Джоном Ніколсоном у 1962 році.

Застосовують для лікування ревматоїдного артриту, остеоартрозу, анкілозивного спондиліту і при різних формах суглобових і позасуглобових ревматоїдних захворювань, а також больового синдрому при деяких запальних поразках периферичної нервової системи.

Останнім часом ібупрофен все частіше застосовують як антипіретик для симптоматичного лікування гарячкових станів при інфекційних захворюваннях (грип, ГРВІ тощо), у тому числі у дітей за певних умов.

Досліджень щодо властивостей ібупрофену при симптомах COVID−19 проведено не було, але раніше було вивчено вплив препарату при інших респіраторних інфекціях.

Було доведено, що в низці випадків він дійсно може погіршувати стан хворого.

Читайте також:  Жінка, яка заразила коронавірусом села на Буковині, звинуватила у всьому чоловіка: "Розплата Божа попереду!"

Основний висновок експертів полягає в тому, що протизапальний компонент ібупрофену може знижувати ефективність імунної системи людини в боротьбі з вірусом.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.