facebook

Експерти прогнозують “карантинний рік” у світі: як коронавірус змінює спосіб життя і до чого варто готуватись уже зараз

Українці до запроваджених заходів поставилися зневажливо.



У боротьбі із коронавірусом нам точно доведеться міняти свій розпорядок життя. Залишитись без чималого шматка комфорту, який ще вчора не викликав сумнівів. І на який працювала ціла розгалужена мережа індустрії сервісу.

Щоправда, переконувати українців відмовитись від звичних речей – не легко. Навіть коли йдеться про небезпеку для здоров’я, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Слово карантин й досі для багатьох як мале непорозуміння. Так – по телевізору показують якісь закордонні жахіття. Але це десь далеко. З усіх усюд закликають мити руки і забути про магазини – але в мене свій розум і свої звички. Просять літніх людей ізолюватися, але  вони в автобусах, на дитячих майданчиках у масових чергах на комуналку. Першим серйозним дзвіночком стали обмеження на транспорті.

А першою сиреною – зупинка метро. Міста мільйонники були ошелешені. Зі свого першого потяга 1960 року Київський метрополітен не знав, що таке повне припинення руху. Були інколи перекриті станції, навіть лінії. Але щоби вимкнути головну пасажирську артерію столиці зовсім – досі на це не наважувався ніхто.

1 мільйон 370 тисяч людей на день – ось скільки щодня перевозить підземний транспорт. Це більше ніж усіх жителів у Житомирській чи Сумській, Закарпатській чи Чернігівській областях. Без підземки уявити життя Києва поки що не може ніхто. Але о 23 годині 17 березня метро зачиняють.Дозволити і далі скупчувати мільйон людей щодня в одному місці означало б створення гарантованої біологічної бомби.

За рішенням про 20 людей у трамваях, автобусах та тролейбусах, яких ніхто не хотів дотримуватись, Київ від завтра повністю зупиняє перевезення. Виняток тільки для медиків, силовиків і працівників критичної інфраструктури.

Читайте також:  У Нью-Йорку незаконно встановили пам'ятник Сноудену

На в’їздах до Києва, Чернівців, Дніпра, Дніпропетровської та Житомирської областей виросли стаціонарні пости. Поки що лиш профілактичні. Але медики, які чергують на них інколи ледь не в розпачі.

“Населення повинно розуміти, що вони повинні бути ізольовані! А люди їдуть! От сім’ю зупинили, вони з дітьми їдуть в місто! Чого їхати в місто?! В магазин! Ну, я не розумію цього! Карантин є карантин! Все!” – каже лікар солонянської лікарні Андрій Явдошляр.

Утім, потроху загроза штрафу може змінити ситуацію. За порушення умов карантину можна втратити від 17 до 34 тисяч гривень. І в Києві вже є прецедент – жінку оштрафували за продаж фруктів та овочів із рук.

І поки одні пробують хитрувати та заробляти на біді, спекулюючи на дезінфекторах і масках, відповідальний бізнес готовий підставити плече. В Одесі, Києві, Львові, Дніпрі, Харкові, Запоріжжі, Вінниці – в усіх українських містах, де працює онлайн-сервіс таксі, МОЗ домовилося на 10 тисяч безкоштовних поїздок для лікарів.

“Те, як ми реагуємо у важких ситуаціях і показує, наскільки ми – сильне суспільство і відбулися як країна. Коли я попросив бізнес допомогти зібрати гроші на ШВЛ – відгукнулося стільки людей, що гроші зібрали за годину. За дві години я отримав пропозицій на 25 мільйонів гривень”, – розповів співзасновник monobank Олег Гороховський.

У результаті в Офісі Президента вже змогли забезпечити країні 10 мільйонів тестів, які розподілять по всіх регіонах. І не доведеться чекати результатів із Києва. Мільйон масок, які надійдуть в аптеки. 100 тисяч масок підвищеного захисту – це для медиків та поліції. 400 тисяч експрес-тестів, 10 нових апаратів штучної вентиляції легень. І 10 000 літрів дезінфекційної рідини. Це при тому, що ми маємо потужного гіганта в цій галузі – Укрспирт. Який лиш кілька днів тому призупинив продаж спирту іншим країнам. І за прикладом відомих парфумерних брендів нарешті стане забезпечувати спиртом вітчизняних виробників антисептика.

Читайте також:  "Стало погано в Туреччині, втік з лікарні": моторошні деталі загибелі відомого блогера

Приготувати антисептик до речі просто. Як рекомендує ВООЗ. Вам знадобиться:

Спирт медичний. Якщо берете самогон, то не менше шістдесяти процентів. Нехай буде 100 мілілітрів.
Перекис водню тривідсотковий (хлоргексидин) – чайна ложка.
Гліцерин 98% пів чайної ложки.
Дистильована або кип’ячена вода – 115 мілілітрів.
Усе це змішати. Та залишити на 72 години настоятися. Окрім дезінфектора, пам’ятаємо, що на сходовий майданчик, ліфт, магазин – скрізь, де маленький простір і є люди – вдягаємо рукавички і маску. Так, масок у наявності немає. Але їх можна пошити самому і прати. По-друге, можна зробити з паперових рушників. На один раз точно вистачить. Пам’ятайте про півтора, а краще два метри від інших людей. Навіть знайомих. Ніяких обіймів, поцілунків та рукостискань. Особиста гігієна та додержання умов карантину – допоможе виграти такий зараз для нас необхідний час. Аби не повторити італійського досвіду.

Не сподівайтеся на те, що це просто грип. Сезонний. Експерти ВООЗ прогнозують, що літо не стане рубежем епідемії. На осінь буде новий спалах. Фактично попереду карантинний рік. І нам треба міняти звички і весь свій штиб життя. Зупинити епідемію до появи вакцини не вийде, тож її намагаються бодай сповільнити, аби бодай мобілізувати медичні й технічні ресурси. Саме це не встигла зробити Італія і тепер у шпиталях лікарі змушені обирати кому жити, а кому вмерти так і не отримавши доступу до штучних легень. Як правило вибір не на користь літніх людей.

Згідно зі звітом вітчизняного МОЗу, в державі в наявності: 12 700 ліжок у відділеннях в інфекційних лікарнях, 2300 інфекційних боксів, 300 реанімаційних ліжок в інфекційних стаціонарах. Але ж людей, кому за 65 – 7 мільйонів 34 тисячі 600 – тобто це по 500 пацієнтів на місце. Лиш тих, хто теоретично в групі найвищого ризику.

Читайте також:  “Були сумніви”: у Зеленського розповіли, чому звільнили Генпрокурора Рябошапку

Тож подумайте про своїх стареньких. Про сусідку на поверсі. І сходіть за продуктами для неї. Але торбинку з хлібом – тільки під двері. Бо статистика свідчить, те що у вас немає симптомів іще нічого не означає.

Медики зараз тільки готуються до приймання хворих на COVID-19. Бо тільки зараз ми відновлюємо систему медзакладів, які спроможні і будуть реагувати на  епідемічну хвилю.

“Просто люди повинні зрозуміти, що це, по-перше, ще не карантин. Це просто обмежувальні заходи, а карантин – це воєнізована охорона. Це відповідальність така – жодних конституційних свобод, прав людини – він абсолютно не передбачає”, – пояснює інфекціоністка, заслужена лікарка України Ольга Голубовська.

І те, що є зараз – це реально тільки початок. Чи дійде до надзвичайного стану – стане зрозуміло впродовж перших днів наступного тижня.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.