facebook

Країна на замку. Італію закрили на карантин

Кількість померлих від коронавірусу COVID-19 в Італії зросла до 463 осіб, після Китаю Італія найбільш вражена поширенням хвороби.

Італія потерпає від коронавірусу. У країні вже понад 9 тисяч хворих, 463 людини померли. Темпи поширення вірусу в Італії вже перевищують навіть китайські, так що в країні пішли на радикальні заходи. У всій Італії з 10 березня по 3 квітня оголошено карантин.

Корреспондент.net розбирався, що це означає для італійців і українців теж?

Запобіжні заходи


Пересування по країні відтепер дозволено тільки по роботі, для лікування і в разі екстрених ситуацій. Школи та університети закриті – як і музеї, розважальні заклади і спортивні клуби. Масові збіговиська, включаючи весілля і похорони, заборонені. Спортивні змагання будуть або скасовувати, або проводити без глядачів. Люди з температурою вище 37,5°C повинні залишатися вдома і звести до мінімуму контакти з оточуючими.

При цьому продовжить працювати громадський транспорт, кафе (але тільки до шостої години вечора) і магазини. В указі прем’єр-міністра також не згадуються обмеження на в’їзд у країну і виїзд з неї. При цьому влада посилить контроль на кордоні.

Вводяться перевірки для пасажирів круїзних суден, що прибувають до Венеції: вони не зможуть висадитися для відвідування міста, але лише для того, щоб повернутися в місце свого проживання в Італії або країну походження.

“У нас спостерігається значне зростання числа інфікованих коронавірусом, госпіталізованих і, на жаль, також померлих. Тому наші звички повинні змінитися… Кожен повинен чимось пожертвувати заради загального здоров’я”, – заявив Джузеппе Конте.

Протести в тюрмах

Обмеження через коронавірус торкнулися, в тому числі, італійських в’язниць, де у зв’язку з епідемією COVID-19 ввели тимчасову заборону на побачення з родичами.

Читайте також:  “Василько став янголом”: в Італії помер 11-річний українець, потрібно допомогти перевести тіло в Україну

Це спровокувало протести в 26 в’язницях. В результаті, загинули семеро ув’язнених.

Як повідомляє італійське інформагентство Ansa, в тюрмі Реббібіа в Римі підпалили матраци і напали на лікарняну палату. У в’язниці Сан-Вітторе в Мілані кілька ув’язнених забралися на дах будівлі і підпалили один з корпусів, а в тюрмі міста Прато поблизу Флоренції ув’язнені почали спалювати камери.

У Вероні двоє ув’язнених померли після прийому ліків, які вони вкрали під час протесту на вихідні. Біля в’язниць конфліктували поліцейські і родичі ув’язнених.

Італійська тюремна система розрахована на 51 000 ув’язнених, але зараз в камерах знаходиться більш як 61 000 осіб, повідомляє Ansa.

Порівнюють з війною

“Спалахнула війна і битви не припиняються, вдень і вночі. Потреба в ліжках виникла у всій своїй драматичності”, – розповідає медик з Ломбардії Даніеле Маччіні.

“Уже немає робочих змін або годин. Соціальне життя припинено. Ми вже не бачимо сім’ї, адже боїмося їх заразити. Деякі з нас вже заразилися, незважаючи на протокол”, – продовжує медик.

В цілому італійці закликають співвітчизників до солідарності.

Виклики, з якими зіткнулася медична система країни, також безпрецедентний, розповів CNN Антоніо Пезенті, координатор системи інтенсивної терапії у кризовому штабі провінції Ломбардія – першоджерелі італійської епідемії.

За його словами, система охорони здоров’я Ломбардії “за крок від колапсу”, незважаючи на всі зусилля звільнити максимальну кількість лікарняних ліжок.

Він також розповів про “цунамі-хвилю пацієнтів”, додавши, що до кінця березня на лікарняних ліжках може опинитися до 18 тис. пацієнтів, якщо коронавірус продовжить поширюватися.

“Я ніколи не бачив нічого подібного, – зізнався Антоніо Пезенті. – Італійцям варто хвилюватися”.

Паніка

У ряді міст країни вже в ніч на 10 березня люди кинулися осаджувати цілодобові супермаркети, пише La Repubblica. Видання розповідає про довгі нічні черги в продуктових магазинах Риму, Палермо, Неаполя. В окремих випадках поліції довелося втрутитися, щоб уникнути бійок, в інших контролювати і обмежувати різкий наплив клієнтів був змушений персонал супермаркетів.

Читайте також:  Родина українського заробітчанина з Прикарпаття, якого працедавиця вивезла у ліс, отримала допомогу від поляків

На тлі ажіотажу влада Італії закликає співгромадян не панікувати і нагадує, що продукти будуть продаватися у звичному режимі, магазини не закриються, а карантинний режим дозволяє виходити за покупками і навіть їздити в сусідні регіони, якщо будь-які необхідні товари вичерпалися в місцевих магазинах.

Ізраїль підтримує

Ще однією з країн, яка наважилася на жорсткі превентивні заходи боротьби з епідемією коронавірусу, став Ізраїль.

9 березня прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху заявив про те, що заради збереження здоров’я жителів країни держава вводить 14-денний карантин на всіх, хто прибуває до Ізраїлю із-за кордону. Міра набрала чинності того ж дня.

На фоні введення карантинного режиму про грандіозні збитки вже заявили представники туристичної та авіаційної індустрії Ізраїлю, повідомляє The Times of Israel.

Амір Хайєк, глава ізраїльської асоціації готелів, заявив, що через спалах коронавірусу туристична галузь переживає найтяжчу кризу в своїй історії.

Що відбувається в Україні

Авіакомпанія Міжнародні авіалінії України (МАУ) оголосила про скорочення рейсів у 16 країн світу, а також скасовує другу частоту окремих внутрішніх рейсів у межах України.

Українська авіакомпанія SkyUp повідомила в Facebook, що розглядає можливість зміни польотної програми через поширення коронавірусу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.