facebook

«У мене всього одна зморшка, і я на ній сиджу» – історія легендарної француженки Жанни Кальман

Ця історія про неймовірну жінку, за життям якої стежила не тільки Франція, але і весь світ.

Життя потрібно прожити так, щоб в раю всі вигукнули від подиву: «Вау, це круто, повтори ще раз!». Судячи з усього так сталося з француженкою Жанною Луїзою Кальман, яка прожила 122 роки і 164 дні, чим встановила світовий рекорд. Ця історія про неймовірну жінку, за життям якої стежила не тільки Франція, але і весь світ.

Кілька фактів з життя неперевершеної Жанни Кальман.


Вона – корінна француженка, народилася в Орлі в сім’ї аристократів. Коли Жанні було 8, Едісон тільки придумав електричну лампочку. Коли їй було 14, побудували Ейфелеву вежу. У 21 вона вийшла заміж за далекого родича.

У це важко повірити, але колись в молодості Жанна зустрічалася з Ван Гогом. «Він був брудний, погано одягнений і похмурий», – зізналася вона в одному з інтерв’ю в день 100-річчя від дня народження великого художника.

Багато людей не доживають до 85 років, а Жанна Кальман не просто дожила, а саме в цьому віці почала займатися фехтуванням. Не здивувалися? У своє сторіччя ця бабуля каталася на велосипеді. У 115 років вона отримала роль у фільмі, в 121 взяла участь в мюзиклі «Господиня планети».

«У мене всього одна зморшка, і я на ній сиджу!» – сказала якось прабабуся планети. Між іншим, Жанна тільки в 117 років кинула курити. І не тому, що погано себе почувала. Просто їй, жінці, яка майже втратила зір, було неприємно кожного разу просити прикурити.
Родичі розповідають, що вона до останніх днів любила гострі приправи і пряні страви. «Я закохана в вино», – любила повторювати Кальман.

Читайте також:  У Галичі жінка випала з балкону на шостому поверсі

За іронією долі, Жанна пережила всіх своїх дітей і навіть онуків, тому спадкоємців у неї не залишилося. У віці 90 років вона уклала договір з 47-річним юристом Раффрі: він мав успадкувати її будинок за те, що щомісяця буде виплачувати їй ренту аж до смерті. Згідно з розрахунками, вартість будинку приблизно дорівнювала сумі, яку адвокат повинен був виплатити протягом 10 років. Однак і тут фортуна посміхнулася Жанні: Раффрі не тільки платив їй протягом 30 довгих років, але і помер раніше суперстарої у віці 77 років. Це ще не все: згідно з договором, далі виплати продовжила здійснювати вдова покійного.

Кальман пережила 17 (!) Президентів своєї країни. Коли її запитали, в чому ж секрет її довголіття, вона відповіла, подумавши: «Напевно, в тому, що я ніколи не працювала». Протягом останніх семи років свого життя їй було дуже важко ходити (травма стегна давала про себе знати), проте ця мегабабця зберігала ясний розум і світлу пам’ять до кінця днів. В одному з інтерв’ю кореспондент на прощання сказав їй: «Побачимося! Можливо, в наступному році …» На що Кальман відповіла:« Чому б і ні? Ви не так уже й погано виглядаєте!»

До останнього подиху ця тендітна і зухвала старенька залишалася іконою стилю: біла блузка, чорні штани, а на шиї завжди красувалася нитка перлів. «Мені здається, що я помру від сміху», – передбачала життєрадісна бабуся. Коли Жанна покидала цей світ на 123-му році життя, мабуть, сміялася не тільки вона, а й сама доля. Ця жінка ніколи не сумувала і щодня кидала виклик життю. А доля, як ти знаєш, любить сміливих, тому й не бралася змагатися з Кальман…

Читайте також:  Батьки відмовилися від нього, коли йому було 36 годин. Ось ким він став сьогодні (фото)

Деякі висловлювання Жанни:
Молодість – це стан душі, а не тіла. Тому я ще зовсім дівчисько, просто останні 70 років погано виглядаю.
У мене всього одна зморшка, і я зараз сиджу на ній.
Всі немовлята – прекрасні.
Бог про мене забув!
Завжди посміхайтеся. Так я пояснюю причину свого довголіття.
Якщо ви з чимось не можете нічого вдіяти, не переживайте через це.
У мене величезне бажання жити і хороший апетит, особливо до солодощів.
Я ніколи не користуюся тушшю для вій, тому що багато сміюся до сліз.
Я погано бачу, погано чую і почуваю себе погано, але все це дурниця.
У мене залізні ноги, але якщо бути відвертою, вони почали потихеньку ржавіти.
Я отримувала задоволення при будь-якому зручному випадку, я дотримувалася принципів моралі, і мені нема про що шкодувати. Мені пощастило.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.