facebook

Громадянство РФ: більше проблем, аніж вигоди

Росія уже кілька місяців намагається роздавати свої паспорти мешканцям окупованого Донбасу та українським заробітчанам. Звісно ж, не для «блага братів-українців» – такий досвід росіяни уже застосували в Грузії 10 років тому. Це дало їм привід почати війну заради «захисту російських громадян».

З мотивами людей, які прагнуть російського паспорта, усе більш-менш зрозуміло – вони вірять у «високі пенсії, зарплати», а, подекуди, і великий та могутній «рускій мір». Та що вони отримають насправді?

Згідно з індексом паспортів Henley & Partners, з російським паспортом можна без візи потрапити в 118 країн, а з українським – в 128. Може здатися, що різниця невелика. Але з огляду  на країни, яких вона стосується, то таки досить істотна. Головна перевага українського закордонного паспорта перед російським – безвізовий режим з країнами Шенгенської зони. Натомість, щасливі російські громадяни можуть без віз в’їжджати до Сирії та Венесуели.

Юнакам з отриманим російським громадянством світить армія РФ. А це – участь у війнах по всьому світу. І, вірогідно, проти українців на Донбасі.

Громадяни Росії можуть залишитися за “залізною завісою” через політичні амбіції своїх лідерів. Особливо така тенденція проглядається з 2014 року – кремлівська верхівка зробить усе, аби втриматися при владі. І якщо доведеться закрити кордон – це зроблять без роздумів.

Згідно з аналізом польського видання Gazeta Polska Codziennie, паспорт Росії був привабливим декілька років тому, коли рівень життя в РФ був вищим, ніж в Україні. Зараз обидві країни перебувають у досить скрутному становищі, проте Київ вже більше економічно незалежний від Москви.

Польське видання зазначає, що громадянство РФ є бажаним лише для тих, хто хотів би оселитися в Росії, тому що вважає себе росіянином. Також воно привабливе для пенсіонерів, але тільки тих, котрі отримують додаткові гроші з Росії. Його хотіли б і ті, хто давно працює і живе в РФ.

Читайте також:  Марія Яремчук неймовірно заспівала пісню Олега Винника під мелодію композиції Тіни Тернер (відео)

“Однак український паспорт гарантує в’їзд до Євросоюзу без необхідності відкривати візу. Підприємцям він дає кращі умови економічної співпраці з Європою. А іншим українцям – доступ до ринку праці та шлях до кар’єри в деяких країнах ЄС, зокрема в Польщі та Чехії. Незабаром, напевно, для них стануть відкритими й багатші країни Європи”, – підкреслюється в публікації.

І насамкінець – російські паспорти перетворять людей з окупованого Донбасу на громадян другого сорту, як це вже трапилося з мешканцями анексованого Криму. Їхні документи ніде в світі не визнаватимуться, і навіть в самій Росії вони не зможуть користуватися тими соціальними можливостями, які мають справжні росіяни.

Андрій Золотаренко

За матеріалами:

https://www.obozrevatel.com/ukr/abroad/ukraina-krasche-v-es-rozpovili-pro-daremnist-pasporta-rf.htm


https://ua.112.ua/svit/sluzhba-v-armii-pereizd-v-hlybynku-i-menshe-prav-klimkin-nazvav-nedoliky-pasportiv-rf-dlia-meshkantsiv-donbasu-490846.html

http://sides.su/index.php?id=209

https://thebell.io/vojna-pasportov-plyusy-i-minusy-grazhdanstva-rossii-i-ukrainy/

Шукайте деталі в групі Facebook