facebook

Україна почала відновлювати ракетні технології

На думку глави РНБО, порушень міжнародних угод у цьому немає.

1613386




В Україні ведеться робота з відновлення ракетних технологій, заявив секретар РНБО України Олександр Турчинов в інтерв’ю 5 каналу ввечері 22 квітня.

“Ми працюємо, і у сфері сучасних ракетних технологій, ми працюємо в рамках підписаних Україною міжнародних угод. Жодних порушень тут немає. Саме в рамках цих угод ми створюємо можливості України захистити себе. Йдеться про зброю для захисту, а не для захоплення інших територій, для звільнення наших територій”, – сказав він.

Турчинов наголосив, що свого часу Україна була ракетною державою, і ракетні технології якісно відрізняли державу.

“На жаль, з часом ці технології були або зупинені, або втрачені. Зараз ми відновлюємо наш потенціал – і інтелектуальний, й інженерний. Також це стосується і технологій та підприємств, у яких тривалий час не було замовлень”, – зазначив секретар РНБО.

Нагадаємо, Україна є членом Режиму контролю за ракетною технологією (РКРТ) і учасником Гаазького кодексу поведінки (ГКП) щодо запобігання розповсюдження балістичних ракет.
Режим контролю за ракетною технологією створений в 1987 році і об’єднує наразі 34 держави, включаючи всі промислово розвинені. Мета РКРТ – протидія поширенню технологій створення ракетних засобів доставки зброї масового ураження (ЗМУ). Досягнення мети здійснюється проведенням відповідальної експортної політики членами РКРТ.

Це неформальна і добровільна асоціація держав, які поділяють цілі Режиму і працюють у напрямку координації національних систем ліцензування експорту для запобігання поширенню таких систем.

РКРТ – єдина багатостороння міжнародна угода (не юридично зобов’язувальна) про обмеження поширення балістичних і крилатих ракет, інших систем доставки ОПМ та відповідного обладнання, матеріалів і технології для їхнього створення і виробництва.

Читайте також:  Для українців це буде потрясіння. Зеленський назвав суму коштів, на яку протягом останніх років пoгpaбували українців

Гаазький кодекс поведінки щодо запобігання розповсюдженню балістичних ракет підписаний 25 листопада 2002 року. Наразі підписантами є 93 держави.

Кодекс поведінки за своїм характером є політичним інструментом, а не юридичним міжнародним договором. Основне призначення Кодексу поведінки – зміцнення заходів довіри, прозорості та безпеки у відносинах між країнами-шляхом добровільного обміну інформацією про наявні національні ракетні програми та попереднє повідомлення про заплановані запуски балістичних ракет, їхнє місце і спрямованість пусків.

Шукайте деталі в групі Facebook