facebook

В Україні реформують старшу школу: перед яким вибором постануть учні

З 2027 року учні 10-12 класів в Україні зможуть самостійно обирати профіль навчання та предмети на основі своїх інтересів, здібностей та вподобань, що стане ключовим компонентом освітньої реформи старшої школи.




Реформа передбачає поділ навчання після 9 класу на академічний напрям, орієнтований на підготовку до вступу у ЗВО, та професійний напрям, що дозволяє учням здобувати навички для швидкого виходу на ринок праці, з поступовим збільшенням кількості вибіркових годин.

В Україні триває освітня реформа. На учнів очікує впровадження “профільної” освіти у старшій школі. Що це означає?

Україна вже кілька років поступово здійснює освітні реформи, проваджує нові підходи та освітні програми. Серед напрямків змін – перехід до профільної старшої школи. Детальніше про це розповів у своєму телеграмі Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Дивіться також Цифри красномовні: чи підтримують батьки та учні 12-річну шкільну освіту

Що передбачає “профільна” реформа
З 2027 року учні 10-12 класів самостійно зможуть формувати свою освітню траєкторію – обиратимуть профіль навчання та предмети. Головним у виборі предметів учнями стануть – особисті інтереси, уподобання, здібності та вміння дитини.

Запит на таку реформу сформувався на основі опитування, яке показало, що 91% старшокласників і 83% студентів професійних закладів хотіли б обирати частину предметів для вивчення.

Навчання після 9 класу поділиться на 2 напрями: академічний і професійний.

Школярі продовжать вивчати базові предмети, серед яких залишаться українська мова, математика, історія України, англійська мова. Але реформа дасть гнучкість у виборі додаткових дисциплін та окремих курсів. В учнів буде час підготуватися до вступу в ЗВО й дізнатися більше про майбутню професію.

Академічний напрям передбачає підготовку до вступу у ЗВО. Навчання відбуватиметься в окремих великих ліцеях, де учні обиратимуть основний профіль та додаткові предмети незалежно від профілю. Профілі навчання обиратимуться в межах запропонованих кластерів: мовно-літературний, соціально-гуманітарний, STEM, щоб вивчати предмети поглиблено і додаткові предмети з усіх інших кластерів. Наприклад, учень з фізичного зможе вивчати музику або мистецтво, а учень з філологічного — фізику в житті або теорію появи всесвіту.

Читайте також:  Суд поновив право освітян на пенсію за вислугу років

Професійний напрям дасть змогу учням розвивати навички для швидкого виходу на ринок праці. Під час навчання в профтеху студенти практично опановуватимуть професію, а також вивчатимуть предмети, які безпосередньо пов’язані з майбутнім фахом. Після закінчення навчання буде змога одразу вийти на ринок праці з реальними навичками або продовжити навчання у закладі вищої освіти.

Кількість предметів та годин за вибором зростатиме поступово: 10 клас – 140 годин, 11 клас – 315 годин, 12 клас – 420 годин.

Коли стартує реформа
Уже наступного 2025 року, реформа стартує у 30 пілотних ліцеях. Далі масштабуватимемо її на інші заклади освіти. З 2024 по 2027 роки будуть вноситись зміни до законодавства, розроблятися програми та навчальні матеріали, здійснюватиметься перепідготовка вчителів, підготовка освітнього середовища до нових вимог та фінансування даних змін.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.