facebook

Чи може директор заборонити поділ класу на групи, у такий спосіб скоротивши години роботи вчителів

Чи може директор заборонити поділ класу на групи, у такий спосіб скоротивши години роботи вчителів?



Директорка скоротила години вчителів англійської мови, української мови та інформатики шляхом з’єднання груп. Тепер вчителі працюють із цілими класами, де кількість дітей від 28 до 35 учнів. На нараді пояснила, що не вистачає субвенції, аби оплачувати години для навчання декількох груп. Чи правомірні дії адміністрації?

Як ми вже згадали вище, освітньої субвенції дійсно може не вистачати. Дані про розподіл субвенції можна знайти на сайті Міністерства освіти і науки України, у тому числі в розрізі територіальних громад.

За цією інформацією у 2024 році (як і у 2023 році) обсяг освітньої субвенції для всіх місцевих бюджетів визначається без урахування додаткових годин навчального плану для поділу учнів на групи для вивчення окремих предметів.

Водночас у контексті ситуації з поділом початкових класів (максимальна наповнюваність яких має бути 24 особи у 2024/2025 навчальному році), МОН також інформує про те, що “місцеві ради самостійно розподіляють освітню субвенцію між закладами й установами освіти. Вони не зобов’язані застосовувати формулу для розподілу освітньої субвенції між закладами освіти й можуть перерозподіляти субвенцію, що обрахована за окремими складовими формули”.

Також зверніть увагу, що, відповідно до статті 12 Закону України “Про повну загальну середню освіту” максимальна наповнюваність 5–11-х класів для учнів очної (денної) або вечірньої форми здобуття загальної середньої освіти становить 30 осіб.

Володимир Божинський, науковий співробітник Аналітичного центру “ОсвітАналітика” Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, спеціально для “Нової української школи”

Читайте також:  Осінні канікули у 2024-2025 навчальному році: дати проведення та у яких регіонах скасовані

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.