facebook

Якщо вчитель не привчений читати, кого він виховає? – мережу сколихнув закид відомого актора

Він не згоден, що у проблемі вважають винними батьків та ґаджети/



Український актор, режисер, драматург Олександр Мірошниченко розповів про своє бачення, чому діти не люблять читати.

На його думку, попри те, що провину покладають на ґаджети та батьків, в цьому питанні значний приклад показують вчителі. Він ставить запитання, чи багато педагогів приділяють часу на читання літератури не повʼязаної зі шкільною програмою.

Мірошниченко вважає, що все починається в педагогічних вишах, де майбутніх вчителів не привчають любити читання, а вони, в свою чергу, не роблять це потім з дітьми. За його словами, це впливає і на виховання школярів.

Я не про читання в рамках шкільної програми.

Я про загальну ерудицію та про читання як ознаку розвитку інтелекту.

Ланцюжок. Одне чіпляється за інше. Якщо вчитель не привчений читати щось (більше), за шкільну програму – кого він виховає? Ну добре. Залишимо термін «виховання» «за бортом». Просто подумаємо який приклад вчитель може дати дітям.

А ось тут ланцюжок вже тягнеться в педагогічні виші. Де не привчають майбутніх вчителів любити читання. А вчителі не привчають дітей. Коло замикається.

Але винуваті, все ж таки, гаджети та батьки. Так?

У коментарях до допису розгорнулася справжня дискусія на цю тему:

Анна Мельник

Винні всі. Я читаю, багато читаю. Мої діти не такі книгомани як я, але читають потрохи. Бо дома є книги, бо дома є такі книги, що дорослі відкривають рота при перегляді.

Alla Hapochka

Не люблю я більшість освітян за вузьколобість та непрофесіоналізм, але тут не згідна. Вчитель має навчати за шкільною програмою, це його робота. Любити плавати, ходити в гори та читати запоєм він не зобов’язаний.

Читайте також:  Що відбувається з учителями

Надія Коверіна

Якщо ця людина застрягла та продовжує жити наративами Достоєвського, то яким чином вона виховає вільну дитину?

Roman Mamchur

Дуже просто. Якщо батьки читають для себе і якщо батьки читають для дітей, діти люблять книжки. В інших випадках – не люблять.

Maryna Zelenyuk

Я люблю читати. Але це навряд спонукатиме моїх учнів більше читати. Діти копіюють батьків. Якщо батьки читали дітям вголос і читають книги в присутності власних дітей, то зростає вірогідність того, що і їхні діти читатимуть, або слухатимуть аудіокниги.

Мар’яна Чорна

Цікаво, чому автор відповідає за вчителів на своє запитання? З чого Ви взяли, що вчителі не читають?

Олександр Пилипчук

Цікава спроба хоч щось накинути на вчителів: не може ж бути, щоб вони не були винні у всьому.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.